Yoga tips: headstand

Lifestyle, Wellness, Workout
1. Mielestäni paras paikka päälläseisonnan opetteluun on seinän vieressä, mahdollisimman avarassa tilassa. Alussa liikkeen harjoitteluun voi ottaa pään alle vaikkapa pehmeän viltin, pyyhkeen tai ohuen tyynyn, sillä ensimmäisillä kerroilla paino menee helposti lähes kokonaan päälle ja näin kova lattia voi tuntua ikävältä. Mitään sen kummempia välineitä tai kuntosaleja tähän ei siis tosiaan tarvita, liikkeen voi opetella varsin hyvin kotonakin!

2. Alkuasento on lopputulosta ajatellen todella tärkeä, joten suosittelen keskittymään siihen. Alussa konttausasentoon kannattaa mennä nimenomaan sen seinän edessä, laittaa kyynärpäät maahan ja varmistaa, että oikea käsi ylettää vasempaan kyynärpäähän. (Näin ne ovat sopivalla etäisyydellä). Kyynärpäät pysyvät omilla paikoillaan, kädet laitetaan eteen kolmion muotoon ja sormet joko ristiin tai tukevasti päällekkäin - näin saadaan päälle hyvä ja varma tuki.

3. Kun alkuasento on oikea, voi alkaa harjoittelemaan jalkojen nostamista ja pientä vauhdinottoa. (Se auttaa liikkeen opettelua, vauhdinoton voi jättää myöhemmin pois ja keskittyä jalkojen hallittuun nostamiseen). On tärkeää pitää keskivartalo tiukkana, tukea liikettä vahvasti käsillä (muuten sattuu päähän) ja näin alussa luottaa siihen, että takana oleva seinä pitää kropan pystyssä, vaikka vauhtia tulisikin vähän enemmän. Mikäli jalkojen nostaminen tuottaa alussa ongelmia, seinää voi käyttää muutenkin kun vain turvana, sillä jalat on helppo "heittää" sitä vasten. Näin asentoa sekä tasapainoa voi lähteä hakemaan vähän helpommin ja opetella oikeaoppisen tavan sitä kautta.

4. Kun jalat on saatu ylös, täytyy alkaa harjoittelemaan siellä pysymistä ja tasapainon ylläpitämistä. Itseäni tässä auttaa syvään hengittäminen, käsivarsilla "vastaan" painaminen, vatsalihaksilla tukeminen ja asentoon keskittyminen.

5. Seinän vierestä pois siirtyminen vaati ainakin itseltäni tietoisen kaatumisen harjoittelemisen, opettelin siis heti ensimmäisenä laskeutumaan puhtaasti ns. silta-asentoon. Tähän kannattaa varata suhteellisen pehmeä alusta ja uskallusta mennä sen keskikohdan yli - näin koko liikkeen opetteleminen helpottuu kun kaatumista ei tarvitse pelätä. (Ylhäältä tullaan oikeaoppisesti alas etukautta ja jalkoja halliten, mutta taaksepäin kaatuminen kannattaa silti harjoitella!)

6. Harjoittelua, harjoittelua, harjoittelua. Liikkeen kestoa kannattaa pidentää aina vähitellen ja syvään hengittäen, sen tärkeyttä ei kannata missään nimessä unohtaa. Seuraavaksi voi harjoitella päälläseisonnan erilaisia variaatioita, yhdistää sen liikesarjaan, opetella erilaisia käsien asentoja jne, kehitysmahdollisuuksia löytyy siis vaikka millä mitalla!

Mitäs sanotte, onnistuiko? Vai löytyykö sieltä jo moniakin konkareita? Ja kiinnostavatko joogavinkit ylipäätään jatkoa ajatellen? :)


The best place to start practicing is next to the wall. You can do it at home, just make sure there's a room for it and if you like, you can place a little pillow under your head to make it easier. Focus on the base; make sure you can reach to your other elbow, keep them on the ground and place your hands like a shape of triangle. Rest the back of your head against your hands and start practicing the position. You can either kick up into the headstand (not an ideal way but you can learn to find the balance like this first) or do it right, which means controlling your legs and abs. For balancing you'll need deep breaths, tight abs and really deep focus! Once you're ready, you can do it in the center of the room, but I'd recommend to learn how to fall down without any pain first. The right way to come down is exactly how you came up, but sometimes your legs goes a bit too far and you fall down to the other side. Try falling to the bridge pose! And then just practice. And breathe. Don't forget the power of deep breathing!


Did you got it right? Or is there a lot of experts out there already? And how do you feel about yoga tips in general, want to see more? :)

Likes

Comments

Johanna
Johanna,
Kiva kuulla! 😊
Johanna
Johanna,
Voi kiitos 😊
Write a comment...
IP: 82.99.3.229