Why I don't eat meat

Viime aikoina kommenttiboksiin on sadellut kysymyksiä ruokavaliostani ja etenkin sen kasvispitoisuudesta, joten päätin avata aihetta hieman omassa postauksessaan.

Osa teistä on varmasti jo rivien välistä lukenutkin, ettei lihaa kulu taloudessamme muuten, kun vain puolisoni osalta. Olen itse ihan huomaamatta siirtynyt kasvislinjalle ja tajusin tässä muutama päivä sitten, että edellisestä kanapihvistäni on nyt kulunut vuosi. Siis lautaselle jääneestä kanapihvistä, kun yritin sitä pitkän tauon jälkeen taas maistaa. Kohdallani ei siis ole ollut kyse mistään tietoisesta kääntymisestä, maailmanparannuksesta tai lihasta kieltäytymisestä, olen vain lähtenyt noudattamaan itselleni sopivinta ruokavaliota ja ajautunut kaikenlaisten kasvismuhennoksien ääreen.

Miksi siis en syö lihaa?

1. Ei vaan yksinkertaisesti maistu. En ole koskaan ollut järin innokas lihansyöjä - söin jo lapsena karjalanpaistin sijaan pelkkää lientä sekä erottelin monista muistakin ruoista lihapalat pois. En pidä vieläkään punaisen lihan mausta (saati sitten koostumuksesta) ja kanaan olen kyllästynyt jo aikapäiviä sitten. Mielestäni ruoassa on tärkeintä maku (ainakin heti ravitsemuksen jälkeen) ja koska saan näinkin kaikki tarpeelliset ravintoaineet, haluan keskittyä ruokaan mistä nautin. Täysin vegaani ruokavalio olisi luonnollisesti paras vaihtoehto eettisiä ja ekologisia asioita ajatellen, mutta mielestäni kaikista tärkeintä on kuitenkin voida itse hyvin. En siis näe mitään syytä miksi henkilökohtaisesti söisin lihaa, enkä näe syytä miksi muut eivät voisi syödä. Omaan ruokavaliooni kuuluvat tällä hetkellä myös kananmunat, kala ja toisinaan myös lampaan/vuohenjuustot - en siis ole täysin vegaani. Herkän vatsani ansiosta olen joutunut karsimaan ruokavaliostani jo sen verran pois, että järkikin sanoo syömään fiilispohjaisesti niitä ruokia, mitkä eivät aiheuta vatsanväänteitä. Tällä hetkellä mennään siis kasvisten, kasvisproteiinien ja pääsääntöisesti myös maidottomien sekä gluteenittomien ruokien voimalla!

2. Rakastan kasvisruokaa. Olen tässä viime vuosien aikana hurahtanut kokkailuun, raakaruokiin ja terveelliseen leivontaan, enkä voisi kuvitellakaan palaavani takaisin entiseen. Makuaistini on oppinut nauttimaan hyvin puhtaista ja jopa "alkeellisista" mauista, esimerkiksi vahvasta vihreästä teestä ilman makeutusta, perunoista paksuineen kuorineen ja selleristä ihan vaan sellaisenaan. Rakastan luonnollisia makuja ja tunnistan lisäaineet, valkoisen sokerin ja liiallisen suolan välittömästi. Kasvisruoka on makuuni vaan niin paljon herkullisempaa, etten tarvitse sen lisäksi mitään muuta.

3. Liharuoat tuntuvat kropalleni liian raskailta. Syön mieluiten kevyitä aterioita usein, enkä pidä liharuokien aiheuttamasta ähkystä tai tukkoisesta olosta. Kroppani tuntuu kasvisruokien jälkeen ihanan freesiltä ja elinvoimaiselta, joka on ainakin itselleni heti makuasioiden jälkeen tärkein asia aterioita suunnitellessa. Voin siis fyysisestikin paljon paremmin ilman lihaa; kroppa toimii, syön paljon monipuolisemmin ja ongelmavatsanikin jaksaa sulattaa kaiken.

4. Olen lukenut paljon asiasta ja tullut siihen tulokseen, ettei ihminen tarvitse lihaa - saati sitten maitotuotteita. Aiheesta löytyy aivan valtavasti eriäviä mielipiteitä, mutta mitä enemmän olen aihetta tutkinut, sitä enemmän olen mielipiteestäni varmistunut. En ole luonnollisestikaan alan ammattilainen (saati sitten yritä käännyttää ketään), joten asiasta kiinnostuneiden kannattaa tehdä visiitti Googlen puolelle. Olen vain tullut siihen tulokseen, että henkilökohtaisesti jätän mielummin maidot vasikoille ja lihat sitä mielellään syöville - ihan vain voidakseni optimaalisen hyvin :)

5. Lihateollisuus kieltämättä ällöttää. Ei muuta!

Siellä ruudun toisella puolella on varmasti monenmoista syöjää - jotkut ihmettelevät ääneen omituisen tarkkaa ruokavaliotani, jotkut fiilistelevät raakaruokareseptejäni ja joitakin hyvinvointijutut eivät välttämättä juurikaan kiinnosta. Minulle on itsellenikin aivan sama mitä muut syövät tai mitä luokkaa kukin on (tiedättehän, kun nykyään on kaiken maailman ovo-laktosyöjiä, fruitarismeja ja muita) - lihansyöjät syököön lihaa ja kasvissyöjät syököön kasviksia. Jokaisen kroppa ja makuaisti on tottakai erilainen, joten mielestäni on täysin luonnollista, että jokainen myös syö erilailla. Postauksen tarkoitus ei siis todellakaan ole tuomita lihansyöjiä tai alentaa täysvegaanien eettisiä periaatteita, olen vaan henkilökohtaisesti tässä(kin) oman kropan kuuntelemisen kannalla. Näin jatketaan siis tästäkin eteenpäin - kommentoikaa mikäli mieleen juolahtaa joitakin aiheeseen liittyviä fiiliksiä!

Another post about the subject you've been asking a lot: vegetarian food and why I don't eat meat. I still remember the last time I had my chicken steak, it was a year ago when I tried to taste it after a long time and I couldn't eat it. I've never actually decided that I don't want to eat meat anymore, I just realized little by little that I honestly don't like it and I feel so much better without it. And when I started eating more vegetables, I got excited about cooking and preparing raw food and here I am now, don't feel like eating meat at all. I'm basically not trying to save the world or deny anything from myself, I just feel like listening my body and mind is the key for the best possible diet for me. So yes, I'm loving vegetarian food and feeling better than ever now - I still eat eggs, fish and sometimes even cheese made of goat/sheep milk though. I'm not absolute vegan, just living without meat, wheat and avoiding dairy products as well, 'cause I want to feel good in the best possible way. So that's basically it, I don't want to judge or convert anyone, just letting you guys know how I feel and why I'm not using meat in my recipes :)

Likes

Comments

Johanna
,
Olen A! Onpas mielenkiintoista, aloin heti tutkimaan asiaa lisää! Varmasti jotain perää tässä, ainakin pikaisella katsauksella kaikki kuvaukset sopivat kohdalleni. Vitsi, super mielenkiintoista, pitäisiköhän tästäkin jotakin postausta kehitellä 😉 Kiitos vinkistä!
Mirja
,
Kiitos hyvästä perusteellisesta vastauksesta, selvensi kyllä! Elämä on kyllä tasapainottelua. Näistä asioista saa itselleen hyvin ahdistavia ja toisaalta, epämukavia asioita on mahdollista turruttaa tehokkaasti pois mielestä, mennä ns. kuplaan. Ehkä tasapaino löytyy sen tajuamisesta että kyse on prosessista, hyvään pyrkimisestä. Se riittää.
Milla
,
Tutustu ihmeessä vaikka vaan huvin vuoks, kun näyttää sun blogia pitkään lukeneena että oot jo löytäny sen sulle sopivan ruokavalion. 😊 Mun elämänlaatu parani ainakin ton myötä huomattavasti ja opin ton myötä kuuntelee omaa kroppaa. Tossa oikeesti voi olla jotai perää siihen, miks luontaisesti joku ihminen voi juuri tietyn tyyppisellä ruokavaliolla parhaiten. Vaikka eihän tota ihan 100 % tarvi noudattaa, mutta vähän osviittaa siihen, että miten tulis suunnilleen syödä, että vois parhaiten. Ois kyllä huippua, jos voisit tehdä aiheesta postauksen joskus! Ehkä sillä ois vaikutusta moneen muuhunkin joka kamppailee ruokavalioon liittyvien ongelmien kanssa! 😊
Taru,
Ihana postaus, todella hyvin kirjoitettu ja rakentavasti olet saanut sisällytettyä kaiken olennaisen 😊 Itse en voisi ikinä luopua lihasta, mutta ymmärrän kyllä, jos se jotakuta ällöttää tai ei vaan muuten vain maistu. Kotona syödään todella vähän punaista lihaa, joten ravintolassa pyritäänkin sitten valitsemaan joku kunnon pihvi! Sulta jo pyydettiinkin jonkinlaista ruokapäiväkirjaa. Mäkin ottaisin mielelläni vastaan jotain hyviä vinkkejä, joskus kun ei vain tee mieli "mitään".
blog.anotherstory.fi/
Isla
,
Mä en kokenut tätä postausta egoistisena. Oon itsekin ollut nyt noin vuoden ajan pääsääntöisesti kasvissyöjä. Lopetin tuotetun lihan syönnin eettisistä syistä, tämän päätöksen jälkeen söin vanhempien luona muutamia kertoja itsepyydettyä lintua tai järvikalaa. Pian nekin jäivät pois, koska löysin niiden tilalle maukkaampia kasvisvaihtoehtoja, ja huomasin kasvissyönnin vaikuttavan vointiini positiivisesti. En koskaan tehnyt ruokavalion muutoksestani numeroa, enkä ole yrittänyt "käännyttää" läheisiäni eettisempiin valintoihin. En edes kertonut siitä, ellei asia tullut puheeksi esimerkiksi ravintolassa. Silti, niin ihmeellistä kuin se onkin, mun perheen ja myös joidenkin kavereiden oli tosi vaikee ymmärtää, etten syö lihaa enää. Sitä suorastaaan tuputettiin minulle. "Koska aina on syöty lihaa. Koska kaikkihan sitä syö. Koska sitä on pakko syödä selvitäkseen hengissä." Eettisiä, kuten mitään muitakaan valintoja (tupakanpolton lopettaminen, roskaamisen välttäminen, jätteiden kierrätys) on ihan turha tuputtaa väkisin ihmiselle, jolla ei ole halua muuttua. Tämän vuoksi myös lihaa syövien ihmisten tuomitseminen ja soimaaminen on turhaa energiantuhlausta. Kyllä ihmiset tietää, että monet asiat ovat pielessä. Ja että lihansyönti on epäeettistä. Kuitenkin kaikki muutokset lähtee lopulta itsestä. Omasta halusta, yhteisen hyvän ymmärtämisestä ja oman hyvinvoinnin tavoittelemisesta. Jossain vaiheessa tietty raja ylittyy, ja ihminen muuttuu. Ja hänen jälkeläisensä oppivat tekemään parempia valintoja. Ei tarvitse mennä montaakaan vuosikymmentä taaksepäin, kun tupakan uskottiin hoitavan suun limakalvoja ja ehkäisevän kurkkusyöpää. Niistä ajoista on tultu aika pitkä matka tähän päivään. Kasvissyönti on yleistynyt kovaa vauhtia viime vuosina ja uskon sen kasvattavan suosiotaan myös tulevaisuudessa. Mun mielestä siis Johannaa, tai ketään muutakaan vastaavassa tilanteessa olevaa, on turha piikitellä egoistisuudesta. Hän on kuitenkin yksi niistä, jotka ovat ymmärtäneet kasvissyönnin
Tia
,
Tämä on todella mielenkiintoinen aihe ja olen tutkinut sitä itsekin. Olen myös A ja ajatunut kasvispainotteisen ruokavalion äärelle aivan vahingossa, jonka jälkeen löysin kyseisen veriryhmäteorian ja osui aivan yksi yhteen. 😃 jos aiheesta kirjoitat postauksen (olisi mielenkiintoista!), niin varaudu siihen, että saat aiheesta kitinää, koska tuttuun tapaan osa pitää tätä teoriaa aivan pilipalifoliohattuteoriana. 😃 mutta itse siihen uskon ja saan siitä iloa, joten ei se väärin ole 😉
Johanna
,
Kiitos Taru!
Johanna
,
Kiitos Isla, ihanaa että aihe herätti pohdintaa ja pitkiä kommentteja! Olen kyllä ihan samaa mieltä kanssasi 😊 Ihmiset ajattelevat, syövät ja kokevat asiat eri tavalla, on varsin turhaa lähteä soimaamaan ketään valinnoistaan. Kuten postauksessakin sanoin, kasvissyöjät syököön kasviksia ja lihansyöjät syököön lihaa!
Anni
,
Ite oon ollu puoltoista vuotta ilman lihaa ja ihmetyttää hulluna se et pitää olla aina selittämässä, että miks kieltäydyn lihasta tai valitsen kasvisvaihtoehdon. Ei kai sitä itekkään kysele ihmisiltä jotka syö lihaa, että miks ne niin tekee. 😃 Hyvä postaus ja täältä löytyy ainaki yks joka nauttii kovasti juurikin sinun ruokaan liittyvistä postauksista. 😊
heidi caterina,
Mie olen O- ja olen vegaani. Ennen veganismia olin väsynyt, turvonnut, iho ja kynnet kamalat. Nyt olo on kevyenpi henkisesti ja fyysisesti, iho puhdistunut, kynnet kasvavat vahvoiksi eikä väsymystä ole. olen energinen, syön 2500 kcal pv ilman että mietin edes sitä ja kroppa on kaventunut sitä myötä. 😊 x
heidicaterina.blogspot.co.uk