Tunneherkkä tyyppi

Lifestyle
Puhuimme pari päivää sitten kommenttiboksissa herkkyydestäni ja ajattelin kirjoittaa siitä tänään ihan oman postauksensa. Monille nimittäin herkästä tulee mieleen jollakin tavalla hauras ja jatkuvasti itkeskelevä mielikuva, vaikka todellisuudessa herkkis voikin olla se porukan aktiviisin, reippain ja sosiaalisin tyyppi. Erityisherkkyydellä tarkoitetaankin hermojärjestelmää, joka aistii ja tiedostaa asioita tavallista herkemmin. Erityisherkkä ei siis ainoastaan tunteile, vaan myös kokee kaiken voimakkaammin - niin ilon, innostuksen kuin kauneudenkin. Hän on se, joka havainnoi keskimääräistä syvällisemmin sekä ympäröivää että omaa sisäistä maailmaansa ja omaa tietynlaiset tuntosarvet. Siispä ajattelin jakaa tänään muutaman tunneherkkyyteen liittyvän ominaisuuteni - löydättekö itsestänne samaa?

- Olen hyvin empaattinen ja rakastan syvällisiä keskusteluja. Tylsistyn nopeasti, jos keskustelussa ei ole sisältöä ja uppoudun taas tunneiksi puhumaan elämän tarkoituksesta. Olen kiinnostunut ihmisten ajatuksista ja nuoruuteni haaveammatti olikin psykologi.

- Aistin helposti muiden ihmisten energiat. Minulla on hyvä ihmistuntemus ja tunnistan heti kireän ilmapiirin. Reagoin ympäristöön todella herkästi ja kuormitun tavallista enemmän, jos sosiaalinen tilanne on esimerkiksi hyvin pinnallinen tai kömpelö. Muiden ihmisten mielialat vaikuttavat helposti myös omaani.

- Kaipaan paljon omaa tilaa ja olen hyvin itsenäinen. Viihdyn hyvin itsekseni, enkä koe esimerkiksi yksin matkustelua ahdistavana. Tykkään myös työskennellä yksin ja koen oloni epämukavaksi, jos joku tarkkailee suoritustani.

- Nautin kauneudesta ja tietynlaisesta harmoniasta ympärilläni. Olen parhaimmillani valokuvauksen kaltaisissa luovissa jutuissa ja huomaan helposti kauniita yksityiskohtia.

- Olen herkkä myös monille arjen tavallisille jutuille. Kofeiini saa minut helposti ylikierroksille ja ruokavalioni on tavallista rajallisempi herkän vatsani vuoksi. Myös ihoni on kovin herkkä ja vähänkin pistelevät kankaat tuntuvat todella epämukavilta sitä vasten. En myöskään siedä kovia ääniä tai eri äänien päällekkäisyyttä (esim. musiikki ja televisio), vaikka ne olisivatkin pienellä.

- Minulla on todella vilkas mielikuvitus. Nään mitä oudoimpia unia ja yliajatteluni alkaa helposti laukkaamaan ihan turhissakin asioissa. Luovuuden kannalta tämä on toisaalta ihan hyväkin asia - olen hyvä tuottamaan tekstiä.

- Olen hyvin intuitiivinen ja teen käytännössä kaikki päätökset sen mukaan. Olen varma siitä, että kaikella on tarkoitus.

- Kun innostun jostakin, olen todella intohimoinen ja määrätietoinen sitä kohtaan. Toisaalta taas asiat, jotka eivät kiinnosta minua yhtään, jäävät helposti huomiotta. Siksi koenkin olevani parhaimmillani yrittäjänä, kun saan päättää itse kaikesta.

- Rakastan rutiineja ja pidän selkeästä arjen rytmistä. Yrittäjän työpäivät ovat toki sisällöltään erilaisia, mutta tarvitsen esimerkiksi säännöllisen uni- ja ruokarytmin, sillä ärsyynnyn nälästä ja väsymyksestä. Myös kylmäminen on mielestäni ylitsepääsemättömän kamalaa - saatan täristä koko loppupäivän, jos kylmä on kirjaimellisesti mennyt luihin ja ytimiin.

- Uppoudun musiikkiin ja elokuviin todella vahvasti. Nautin erityisesti akustisesta musiikista ja suhteellisen kepeistä elokuvista, sillä eläydyn kaikenlaiseen räiskintään liian voimakkaasti. Nautin tuotoksista, joissa on jokin tärkeä sanoma.

- Hyvät käytöstavat, tilannetaju ja muiden ihmisten huomioiminen on mielestäni ensisijaisen tärkeää.

Löytyykö sieltä muita herkkiksiä ja koetteko ominaisuutenne minun tapaan positiivisena vai kenties negatiivisena? Rauhallista lauantai-aamua kaikille! ♡

A few days ago we talked about my sensitiveness on the comment box and I decided to share some thoughts about it in this post. Many people thinks that a highly sensitive person does nothing but cries, but that's not the case. The sensitive one might be the most active, cheerful and social person in the croup, even though she's observing everything more than others. She's not sensitive just about the sad things, but about joy, gratitude and beauty as well. Sensitive person loves to take a look at the world and also her inner thoughts. Therefore I wanted to share some of my qualities regarding to sensitiveness, in case you'll find something familiar!

- I'm highly emphatic person and I absolutely love deep talks. I get bored if the small talk doesn't seem to end.
- I sense people's emotional energy and usually pick up them as well. If there's a weird vibe in the air, I'll turn into one myself.
- I need my own space and I'm really independent. I don't mind traveling and working by myself.
- I enjoy beauty and harmony. I'm very visual thinker and I'm good at creative things, like photographing.
- I'm also sensitive to all kinds of everyday things, for example caffeine, different foods, loud or multiple noises and ticklish materials, because my skin is also very sensitive.
- My imagination is really something, I see the craziest dreams and I tend to be an over thinker.
- I make my decisions based on my intuition. It's kind of my super power.
- When I get excited about something, I'm all in. Correspondingly I'm the least motivated about something I don't like.
- I love routines. I'm an entrepreneur so it's not the easiest thing to maintain, but I always keep my eating and sleeping pattern regular. Otherwise I get very anxious. By the way, I can't stand the cold either.
- I get absorbed in music and movies very easily. I enjoy acoustic music and beautiful films that have something to say.
- Good manners, discretion and taking others into account is primarily important for me.

Likes

Comments

Miia - Sweet Bites
Miia - Sweet Bites,
Täällä myös yksi superherkkis! Voin samaistua täysin kaikkiin kohtiin, paitsi tuo vatsan ja ihon herkkyys ei liippaa niin läheltä. Upeasti olet saanut koottua sanoiksi meidän herkkien tuntemuksia, mitä on usein muille "ei niin herkille" vaikea kuvailla! Herkkyys on mielestäni kuitenkin yksi ehdoton valttikortti, ja siinä on niin kovin paljon hyvääkin. 😊 www.m-sweetbites.blogspot.fim-sweetbites.blogspot.fi/?m=1
Marianne / STAY FRESH
Marianne / STAY FRESH,
Ihania kuvia, ihanasti puettu herkkyys sanoiksi ja täällä myös yksi herkkis ilmoittautuu! 😊 Ja ehdottomasti se on mun mielestä todella hyvä piirre!m-stay-fresh.blogspot.fi/
Anna^
Anna^,
Allekirjoitan! Täälläkin unelma ammatti psykologi. Tilastotiede ei oo vaan mun vahvin, joten.. Jää haaveeksi 😊
Maiju
Maiju,
Täällä ilmottautuu kans yks todellinen herkkis, joka pysty samaistumaan jokaiseen kirjottamaasi kohtaan! Lisäksi itken hyvin herkästi, tunen sitten iloa tai surua/ärsytystä jne niin kyyneleet valuu silmistä hyvin herkästi. P.s. mä ihastuin tohon neuleeseen ihan heti, kun näis siitä kuvan sun instagrammissa...kävimpä tänään itse ostamassa samoisen neuleen hihi, AIVAN IHANA ♡
Johanna
Johanna,
Sama juttu itsellä, jotenkin on oppinut ottamaan siitä kaiken irti ja rakastamaan sitä kaiken fiilistelyä ja aistikkuutta 😃 joskin toki tämä herkkä uupuminen ja väsähtäminen on varjopuolena, mutta aika hyvin nykyään tiedostaa ne milloin kannattaa lähteä kotiin, poistua keskustelusta jne. Tsemppiä sinulle Suvi ja ihanaa kevättä!
Johanna
Johanna,
Hei niin ihana kommentti, kiitos siitä!!
Johanna
Johanna,
That was such a sweet comment, thank you lovely Carian! I absolutely agree everything you said, I'm sometimes struggling with the same things as well. We just need to find and notice those pretty little things in life, that's the key I think. Have the best day and even better week!
Johanna
Johanna,
Kiitos, ihanasti sanottu! Kaunista päivää sinne 😊
Johanna
Johanna,
Olen ihan samaa mieltä kanssasi! Kun itsetutkiskelua on tehnyt tarpeeksi, elämäkin helpottuu rutkasti. Kiitos kommentista Miia!
Johanna
Johanna,
Voi kiitos! Ihania sanoja 😊 Superia viikkoa!!
Johanna
Johanna,
Ihana Marianne, kiitos! Ehdottomasti samaa mieltä!! 😊
Johanna
Johanna,
No hei aina voi kuunnella ja helppiä omia läheisiä 😉
Johanna
Johanna,
Heeeei joo!!! Ihan mun lemppari myös! Noi hihojen yksityiskohdat ovat niiiiin söpöt! 😊 Ja kyllä, samaistun myös tohon!
Johanna
Johanna,
No ihana sun kommenttikin! Mahtava tällainen pieni kasvutarina 😊 Ihana kuulla, että olet saanut käännettyä tämän ominaisuuden vahvuudeksi, koska sitähän se onkin!
Anette
Anette,
Ihan kuin olisit kirjottanut musta postauksen:D oon ihan samanlainen! Mutta en koe sitä huonona asiana, että on herkkä 😊 Ihanat kuvat!
Säde
Säde,
Osa piirteistä täsmää muhunkin, osa ei... hmm... olen kyllä myös hyvin intuitiivinen ja aistin energian ympärilläni TODELLA herkästi. Voisin myös keskustella syvällisiä ties kuinka kauan. Mielenkiintoisia juttuja 😊 xx https://sadematilde.blogspot.fi/sadematilde.blogspot.fi/
Suvi
Suvi,
Voi, miten ihana kommentti! Kiitos samoin sulle 😊
Anna / Niittykukkia
Anna / Niittykukkia,
Hämmentävää, kuinka moneen kohtaan pystyn samaistumaan (toisin sanoen melkein kaikkiin!). Minusta on ihanaa olla herkkä, vaikkakin tietyissä kuormittavissa tilanteissa toivoisikin olevansa vähän toisenlainen. Kovat äänet esimerkiksi saavat minut todella stressaantuneeksi, jos ne jatkuvat pitkään. Ja jos kahvia juon, niin kuppi päivässä on maksimi, muuten on sekä keho että mieli ylivirittyneessä tilassa loppupäivän. Mutta pienten kauniiden asioiden huomaaminen ympärillään on yksi parhaista puolista ehdottomasti, ja hyödyllistä valokuvaamisen kannalta! 😊starbox.fi/niittykukkia
Nelli-Sofia
Nelli-Sofia,
Kiitos paljon tästä postauksesta! Tunnistin itseni monesta kohdasta, tosin viihdyn kyllä hyvin ihmisten keskellä ja saan siitä jonkin verran energiaakin. Toki aina päivittäin tulee ladata akkuja itsekseen, mutta siihen riittää oikeastaan ilta 😊 Oli mahtava huomata, että kaikille näille ominaisuuksille (empaattisuus, intuitiivisuus, esteettisyys, luovuus, yliajattelu, vahva eläytyminen musiikkiin, elokuviin, kirjoihin ja valokuviin, asioiden tarinallistaminen ja kuvailu, syvällisyys, yksityiskohtien huomaaminen, hifistely, tunteiden tarttuminen ja ilmapiiriin aistiminen) on määritelmä. Jokaisessa tilanteessa koen todella tärkeäksi sen, että kaikilla on hyvä olla. Tämä tarkoittaa käytönnössä sitä, että ensimmäiseksi ajattelee aina muita ja miettii, mitä voisi tehdä, jotta parantaisi tilannetta. Lisäksi ristiriitatilanteissa on helppo lähteä automaattisesti syyllistämään itseään, miettiä mitä teki väärin ja mitä olisi voinut tehdä toisin. Toisaalta rakastan kyseenalaistaa ja kritisoida asioita ja tehdä juttuja out of the box tyyppisesti. On mahtavaa vähän herätellä ihmisiä ja rikkoa heidän arkikuplansa ja osoittaa, että itsestäänselvyyksinä pitämät asiat näkyvät vain oman näkökulman filtterin läpi, ja että se on vain yksi näkökulma. Rakastan myös osoittaa pienten asioiden merkityksen ja luoda ihmisille (kaikkia aisteja hiveleviä) elämyksiä. Olisiko sinulla vinkkejä, miten hyödyntää näitä ominaisuuksia työelämässä? Kuinka näyttää nämä ominaisuudet vahvuuksia? Tai käytännössä, millaisesta paikasta voisi saada töitä? Olisiko lisäksi vinkkejä aloittelevalle valokuvaajalle?
Marianne
Marianne,
Mitä sielunsiskoja olemmekaan! Aivan kuin olisit kirjoittanut minusta! Ja kiitos, että kirjoitat näistä aiheista ja teit tämän postauksen. En ole aiemmin osannut liittää näitä kuvaamiasi piirteitä herkkyyteen. Olen ennen jotenkin ajatellut niiden olevan jollain tapaa heikkouksia, joista pitäisi päästä eroon. Ehkä siksi, että joka paikassa toitotetaan kuinka pitäisi olla avoin ja ulospäinsuuntautunut ja monet ystävistäni ovat juuri tällaisia, aivan itseni vastakohtia, jolloin tuntee olonsa väistämättäkin erilaiseksi (vaikka ymmärrän erilaisuuden olevan vain rikkaus). Ja olen myös huomannut, että tällaisten ihmisten seurassa on jotenkin raskaampaa olla ja kaipaankin enemmän itseni kaltaisia herkkiä ihmisiä ympärilleni. Tämän postauksesi myötä ymmärrän nyt taas itseäni hieman paremmin ja osaan myös kuvailla itseäni ja käyttäytymistäni helpommin 😊
Johanna
Johanna,
Olen ihan samaa mieltä 😊 Kiitos Anette!
Johanna
Johanna,
Uskoisin, että herkkyyttäkin on ns. eri tasoista ja ihmisetkin ovat erilaisia, joten piirteet voivat vähän vaihdella 😊 Intuitiivisuus ja aistikkuus ovat ainakin herkkyyteen viittaavia merkkejä!
Johanna
Johanna,
Hah, samaistun niin noihin! Muistan aina yhden luennon, kun opettaja piirsi jollakin järkyttävän vanhalla tussilla tauluun ja en pystynyt keskittymään koko tunnilla mihinkään muuhun, kun se ääni oli niin kamala 😃 Kahvissa ihan sama, yksi yhden shotin latte on ihan maksimi - tyhjään vatsaan sekin saa tärinät aikaan.
Johanna
Johanna,
Hei kiitos kommentistasi Nelli-Sofia, ihanaa keskustelua on saatu aikaan! Toit esiin mielenkiintoisia pointteja 😊 Herkät ovat monesti hyvin tarkkoja, tunnollisia ja huomaavat juuri niitä pieniä yksityiskohtia, eli hyviä työntekijöitä siinä mielessä. Kuten postauksessakin sanoin, koen itse olevani parhaimmillani astetta luovemmassa työssä, jossa on hieman vaihtelevuutta ja itsenäisyyttä. Suuri ja avoin toimisto voisi olla pidemmän päälle voimia vievä, kun ärsykkeitä ympärillä töiden lisäksi olisi niin paljon. Töitä siis vaan hakemaan ihan omien unelmien mukaan - tunnollisia ihmisiä tarvitaan jokaisessa työpaikassa 😉 Valokuvausvinkkejä löytynee parhaiten tägin "blogi" alta 😊
Johanna
Johanna,
Ihanaa kuulla, kiitos sanoistasi Marianne
Write a comment...
IP: 82.99.3.229