Spinninghullusta joogaajaksi

Lifestyle, Wellness, Workout
Ensimmäinen kosketukseni joogaan oli lukiossa ja no - vihasin sitä. Olin kuolla tylsyyteen jo toisen aurinkotervehdyksen kohdalla ja intensiivisesti hengittävä ohjaaja sai minut lähinnä hihittelemään hiljaa yksinäni. En ymmärtänyt kehonhuollosta tai kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista yhtikäs mitään, vaan vedin kroppaani piippuun lähes päivittäin rankoilla spinningtunneilla. Venyttely oli tylsää ja treeni ei tuntunut treeniltä, mikäli siitä ei seurannut täriseviä jalkoja ja uupunutta kroppaa.

En tarkalleen muista milloin tai miksi ajatustapani muuttui, mutta aloin vähitellen ajattelemaan treenaamista liikkumisena. Ja liikkumista taas yhtenä rentoutumisen muotona. En yhtäkkiä halunnutkaan viettää vapaa-aikaani spinning-saleissa tai jalkaprässeissä, vaan lähdin mielummin metsään tai johonkin muuhun rauhoittavaan paikkaan. Muistin taas liikkumisen ilon ja ymmärsin, ettei arkiliikunnan pitäisi olla suorittamista, joten lopetin salijäsenyyteni. Se tuntui alussa melko radikaalilta ratkaisulta, mutta en viitsinyt maksaa enää toista vuotta ainoastaan sen tyhjän venyttelyhuoneen käyttämisestä. Aloin joogata päivittäin kotona, lisäsin huomattavasti luonnossa liikkumista, satsasin yksittäisiin joogatunteihin ja ruokavalionikin muuttui siinä sivussa kasvispainotteisemmaksi. Kaikki loksahti kuin itsestään paikoilleen ja huomasin yhtäkkiä voivani paremmin kuin pitkään aikaan.

Olen sittemmin tutkinut paljon erilaisia persoona- ja kehotyyppejä, joille suositellaan tietynlaista liikuntaa sekä ruokavaliota tasapainon ylläpitämiseksi. Olen itse Vata, veriryhmää A ja löydän itsestäni myös erityisherkän ominaisuuksia, joista jokaiselle suositellaan rauhallista ja meditoivaa liikuntaa. Voisin joskus kirjoitella näistä asioista oman postauksensa, mutta mainittakoon tähän nyt kuitenkin, että erilaiset ihmiset kaipaavat luonnollisesti myös erilaista liikuntaa loitontaakseen stressiä ja päästäkseen lähemmäksi sitä kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Siinä missä liikunta oli minulle ennen jonkinlaista täydellisyyden tavoittelua ja suorittamista, on se nykyään enemmänkin itsensä toteuttamista ja luovaa tekemistä. Sellaista, mitä se oli pienenäkin. Rakastin seisoa päälläni mummin sohvan takana, tehdä kärrynpyöriä vihreällä nurmella ja hiihtää metsässä perheen kanssa. Luonto, rauha ja hiljaisuus on edelleen sitä mitä kaipaan säännöllisesti, vaikka pieni sisäinen suorittajani onkin yrittänyt taistella sitä vastaan aika ajoin. Niinhän sitä sanotaan, että joogaa ja venyttelyä kaipaisivat juuri ne, jotka eivät aluksi välittäisivät siitä lainkaan!

Itse joogaan olen hurahtanut nimenomaan sen rauhoittavan ja tyhjentävän fiiliksen takia. Olen aina ollut vähän huono hiljentymään ja keskittymään ainoastaan yhteen asiaan, päässäni on jatkuvasti melkoinen hullunmylly ja teen usein montaa asiaa kerrallaan. Saatan vastata sähköposteihin samalla kun olen juoksemassa, mutta joogatessani keskityn ainoastaan siihen, onko jalkani nyt varmasti suorassa päällä seisoessani tai missä syvä hengitykseni tuntuu juuri sinä päivänä. Jooga vie minut aina ihan uuteen maailmaan, missä unohdan kaikki velvollisuudet ja rutiinit, enkä mieti muuta kuin omaa läsnäoloani. Etenkin aamuisen joogatuokion jälkeen olo on jotenkin todella puhdistunut ja kevyt, mikä on tietenkin aivan ideaali olotila uuden päivän alkaessa.

Olen myös rakastunut siihen lapsenomaiseen tunteeseen, kun oppii jotakin uutta. Kun sitä vihdoin pääsee siihen kauan odotettuun asentoon tai oppii uuden variaation päälläseisonnasta, muistaa miksi sitä ylipäätänsä viihtyykään siinä matolla niin hurjasti. Ja miksi siitä spinningkierteestä piti aikoinaan nousta pois. Tai miksi sitä omaa kehoa kannattaa kuunnella alun alkaenkin. En siis kannusta kaikkia repimään salikorttejaan tai ryhtymään vannoutuneiksi joogeiksi, vaan enemmänkin etsiskelemään sitä omaa oikeaa treenimuotoa ja toteuttamaan itseään niin, että mielikin kiittää.

Muistetaan liikkua, nauttia, fiilistellä ja rakastaa! ♡ (Kuten alla oleva koirakin tuntui tekevän)

I remember the first time I tried yoga, I was in high school and got bored right after the first sun salutation. I wasn't interested in my wellness at all, I pushed myself beyond limits every singe day at spinning classes and honestly thought that is the only way to have a workout. I don't remember when or why my thoughts changed, but I started to realize that working out is not all about forcing yourself to something, more like loving yourself and the movement of your body. So I quit my gym membership and started practicing yoga every single day. Instead of beating myself at the spinning classes, I appreciated my body and the nature around me. I felt completely happy and realized what an overall wellness meant.

I'm not saying everyone should quit their gym memberships or become true yogis, but I think everyone should think about the best options for themselves, 'cause they're not always the ones that comes naturally. I've always hated light and balancing exercises, but it turned out that is exactly how I should take care of my body. There's a lot of researches about the connection of personal/body types and different exercises, which I find very interesting. We all should basically just move, enjoy, feel and love! ♡ (Like that dog above)

Likes

Comments

Johanna
Johanna,
Kiitos! 😊
Johanna
Johanna,
Kiva, että kiinnostaa! Laitan ylös listaani 😉
Write a comment...
IP: 82.99.3.229