Running routines

Lifestyle, Wellness, Workout
Olen taas viihtynyt lenkkipoluilla tavallista paremmin. Juoksen jonkin verran myös talvisin, mutta kevään tullen kun vaatekerroksetkin vähenevät, mun matkat pitenevät ja lenkkikertoja voi viikossa kertyä jopa jokaiselle päivälle. Tällaisina viikkoina en luonnollisesti juokse itseäni ihan piippuun, vaan vaihtelen nopeutta, reittejä, musiikkia ja lenkin pituutta päivittäin. Välillä 15 minuutin kävelylenkki tuntuu parhaalta vaihtoehdolta ja toisinaan tunnin juoksulenkki ei meinaa riittää.

Se tasapainon löytäminen onkin ollut mun juoksuharrastuksessa yksi tärkeimmistä asioista. Vapaus tehdä sellaisia lenkkejä, miltä juuri sinä päivänä tuntuu. Olin vielä muutama vuosi sitten niin kiinni kännykän juoksusovelluksissa, että hyvän mielen harrastuksestani tuli enemmänkin päivittäinen suoritus ja lenkkeilystä nauttiminen unohtui. Oli tärkeintä saada matkan ja ajan kohdalle mahdollisimman hyvä luku, eikä lenkkipolulla koetuilla fiiliksillä ollut juuri mitään väliä. Tämän tajuttuani tällaiset stressiä aiheuttavat sovellukset päätyivät roskakoriin ja tilalle on näköjään tässä vuosien aikana tullut monen monta rentoutumiseen liittyvää appia. Hyvä niin! Kuten kirjoittelin teille pääsiäisenäkin, välillä on pakko relata. Ottaa salitreenin sijasta joogatunti, vaihtaa juoksulenkki rentoon kävelyyn tai vaihtoehtoisesti skipata päivän treenit kokonaan. Sekin on ihan fine.

Itselleni optimaalisin aika treenaamiseen on aamulla, kun aamiaisesta on kulunut tunti tai pari. Tyhjällä vatsalla juokseminen ei todellakaan ole minun juttuni! Ilman tukevaa aamiaista voimat pysyvät täysin nollassa, eikä lenkistä jää käteen muuta kuin paha olo. Pohjalle tarvitaan aina energiapitoinen aamupala, paljon vettä ja etenkin hyvin nukuttu yö. Näillä eväillä treeni kulkee parhaiten juurikin heti aamulla ja koska herään aina niin aikaisin, olen myös vapaapäivinä valmis siinä 8-10 aikoihin. Näin saan treenin pois alta jo ennen kuin muut heräävät ja voin keskittyä loppupäivän ihan muihin juttuihin.

Vapaapäivän juoksulenkit mennään ihan fiiliksen mukaan, eikä kelloa tai muita velvollisuuksia tarvitse miettiä. Käyn myös toisinaan ennen aamuvuoroa pikaisella happihyppelyllä, milloin kotiin täytyy palata jo seitsemän aikoihin. Vapaapäivien huolettomat lenkit ovat toki ihania, mutta jollain kieroutuneella tavalla myös arkiaamujen pikalenkit ovat todella rentouttavia. Kuten sanottu, auringonnouussa juokseminen on mielestäni maailman paras tapa käynnistää uusi päivä.

Tiedän kuitenkin, ettei aamutreenit ole kaikkia varten. Uskon syvästi siihen, että omaa kroppaa kuuntelemalla ja säännöllisellä unirytmillä jokainen löytää sen itselle parhaan ajan treenata. Ei ole mitään järkeä lähteä pakolla aamukuuden treeneihin, mikäli kroppa toimii paremmin esimerkiksi työpäivän jälkeen. Toki kaikkeen tottuu aikanaan, mutta mielestäni silloin on parempi levätä, kun keho sitä vaatii. Meitä on tässäkin asiassa niin moneen lähtöön, ettei mitään kannata tehdä vain sen takia, kun se näyttää toimivan jollakin muulla.

Kaikista liikuntamuodoista nimenomaan juokseminen on mulle se kaikista tärkein. Pidän salitreenistä, spinningistä, pyöräilystä ja joogasta, mutta lenkkeily on mulle ehkä enemmänkin henkisen hyvinvoinnin edesauttamista. Se on mun omaa aikaa, milloin voin selvitellä ajatuksiani, purkaa ärsytystäni tai yleisimmin ihan vain fiilistellä ihanaa päivää. Juoksutekniikka on jo sen verran juurtunut näihin jalkoihin, että toisin kuin salilla, itse treeniä ei tarvitse ajatella ollenkaan. Saan siitä aina energiaa niin henkiselle kuin fyysisellekin puolelle ja se onkin se suurin syy, miksi siellä juoksupoluilla tulee vietettyä niin paljon aikaa. Motivaatio esimerkiksi salitreeniä kohtaan on välillä vähän kausiluontoista, mutta lenkille lähteminen ei ole koskaan mulle mikään ongelma.

Juuri erimerkiksi tänä aamuna, juoksentelin mulle vähän tuntemattomilla metsäpoluilla ja löysin mielettömän kivoja uusia maisemia. Kuuntelin uusimman Fast & Furiousin soundtrackia, fiilistelin käsilläni hyviä biisejä ja jäin muutaman pellon reunaan tekemään askelkyykkyjä. (Kesällä tekisin luultavasti kärrynpyöriä, mutta valkoiset lapaset ja juuri sulanut pelto ei vielä antanut mahdollisuutta tähän.) Kotipihalle päästyäni istahdin auringon valaisemalle penkille, kuuntelin kyseisen listan suosikkibiisiäni ja rauhoittelin sykettä ihan kaikessa rauhassa. Oli vain yksinkertaisesti niin hyvä olo, että hymyilytti.

Mites teidän treenitottumukset siellä ruudun toisella puolella? Löytyykö tällaisia hulluja aamutreenaajia, vai onko puhtia kenties enemmän iltamyöhään? Kuntosalia vai lenkkipolkuja? Oli vastaus mikä tahansa, nyt nautitaan tästä auringosta kaikin siemauksin!!

Likes

Comments

Camilla
Camilla,
Ihanan energinen ja positiivinen postaus! Alkoi täälläkin hymyilyttää. 😉

Itsellä tosi heikot keuhkot ja siksi en ole juurikaan elämässäni lenkkeilyä harrastanut. Nyt riittäisi ainakin intoa ja ajattelin kokeilla ensin kevyin askelin, hitaammalla temmolla, josko siihen pikkuhiljaa tottuisi. 😊
www.blogger.com/profile/004611343878701061
Anonyymi
Anonyymi,
mistä sun kengät? täydelliset ! 😊
Write a comment...
IP: 82.99.3.229