Näin pääsin eroon karkista

Suhteeni karkkiin ja muihin sokeriherkkuihin on muuttunut tässä vuosien aikana melkoisesti, olin nimittäin vielä jokunen vuosi sitten varsinainen karkkihiiri. Söin epäsäännöllisesti ja ateriani olivat ravintoarvoiltaan melko köyhiä, joten sokeri maistui ja kaapeissa olevat herkut eivät pysyneet siellä päivääkään. Saatoin korvata päivällisen pussillisella leffakarkkeja ja kummastella, miksi muut lopettivat jo oman pussini puolessa välissä, kun minulla ei tehnyt vielä tiukkaakaan. Nyt ymmärrän, että ravintoa janoava kroppani halusi energiaa lähteestä mistä tahansa ja kunnollisen aterian puuttuessa keho veti karkkia ja muita energiapommeja lähes pohjattomasti.

Tänä päivänä aikaisemmat ruokailutottumukseni lähinnä naurattavat, eikä karkki edes kuulu herkkusuosikkieni joukkoon. Kaappiimme kertyneet namit ehtivät lähes poikkeuksetta vanhentua, yhteinen joulukalenterimme tyhjentyi nyt vasta keväällä ja pöydälläni olevat helmiäskarkit ovat olleet siinä koristeena edellisestä juhlapyhästä saakka. Karkkia ei siis juuri koskaan tee mieli, vaikka niitä katselisikin näin käden ulottuvilta päivästä toiseen.

Mikä siis muuttui? Miten sain korvattua sisäisen karkkipetoni neutraalilla suhtautumisella sokeriherkkuihin ja kuinka annoskokoni muuttuivat pussillisesta kahteen karkkiin?

1. Aloin syömään säännöllisesti oikeaa ruokaa. Huolehdin ravintorikkaan lounaan ja päivällisen lisäksi myös täyttävästä aamiaisesta sekä energisoivista välipaloista, joilla nujersin mm. iltapäivän makeanhimon. Monien iltasnacksien sijaan syön nykyään yhden täyttävän aterian ja olen näin kylläinen nukkumaanmenoon saakka. Makeanhimo johtuu ainakin omalla kohdallani lähes aina nälästä, janosta tai liian ravintoköyhästä ruoasta.

2. Keksin uusia ja herkullisia reseptejä. Jokainen meistä haluaa ja tarvitseekin makunautintoja päivittäin, jonka takia uskonkin monien turvautuvan herkkuihin. Syödään ensin kanaa jäävuorisalaatin kanssa ja mietitään aterian päätteeksi, että mitäs hyvää sitä sitten söisi. Terveellinen ruoka on kuitenkin melko monimuotoinen käsite ja se tarkoittaa ainakin omalla kohdallani myös makunautintoja ja innostumista, ei siis ainoastaan ravintoarvoja. Pyrin käytännössä aina tekemään sellaisia aterioita, joita söisin mielummin kuin herkkuja - muutenkin kun vain terveyssyistä.

3. Aloin katsomaan mitä ostan. Jätin valkoisen sokerin, einekset sekä monet muut purkissa olevat ruoat kauppaan ja estin näin piilosokerin huomaamattoman saannin. (Kts. maustetut jogurtit, myslit, valmisruoat ja salaatinkastikkeet)! Kun söin puhtaasti, makuaistinikin muuttui sellaiseksi. Aloin juomaan paljon vettä ja lisäämään hyvien rasvojen sekä hiilihydraattien saantia.

4. Vaihdoin höttönamut vähitellen aitoihin herkkuihin. Makuaistini muuttuessa siirryin lähes kokonaan luonnollisten herkkujen maailmaan ja nykyään jopa tavalliset hedelmät ovat omaan makuuni mukavan makeita. Valkoinen sokeri tuntuu suorastaan teolliselta, joten hedelmät, taatelit, pähkinävoit, raakakakut ja raakasuklaat ovat nykyään suurimpia suosikkejani. Toki muutama salmiakki, tavallinen suklaa ja perinteiset leivokset maistuvat aina toisinaan hyviltä, mutta isoin muutokseni onkin ollut siinä tarvittavassa määrässä. Tyytyväiseen oloon riittää nykyään parikin karkkia tai muutama lusikallinen, sillä se sokeri ei yksinkertaisesti maistu enää samalla tavalla.

5. En määrännyt itselleni karkkilakkoa tai totaalikieltäytymistä, vaan pyrin enemmänkin tietoisesti parempiin valintoihin. Päätin kunnostaa ja puhdistaa ruokailutottumukseni täysin, jonka seurauksena kroppakin alkoi vaalimaan vastaavia ominaisuuksia myös herkuissa. Puhdasta, hyvää ja aitoa ruokaa :)

PS. Postauksen ensimmäisessä kuvassa ovat ne pöydälläni lojuneet helmiäiskarkit ja jälkimmäisissä lähinnä osviittaa siitä, mitä pääsääntöisesti itse kaipailen. Mitäs sanotte, kumpi näyttää houkuttelevammalta?Let's talk about candies! As some of you might already know, I was a huge sugar monster just a few years ago. I used to ate very irregularly and sometimes even replaced my meals with a bag of movie candies and I had basically no limits, because that sugary bag right there was my dinner. A very poor one. But as you can see, something changed, I got interested in myself, healthy food and wellness, decided to fix my eating habits and started to prepare regular homemade meals. It took some time, but I really fell love with pure and raw food and realized that it's not about calories and nutritional values, it's all about taste. Yes, it's important to eat healthy food, but if you don't actually enjoy it, you'll probably find something that you will at the end of the day. You'll eat your bland meal and wonder what to eat next, when you're done. I'm not saying there's nothing wrong with that, snacking is fun, but I personally just fell in love with a real food and got rid of the sugary treats at the same time. My taste changed and I can honestly say, that I would rather choose those nuts over the candies in the first picture. There's definitely no more candy dinners and if I want to have some sugary things, I'll be fine after few bites. And that's my very favorite thing about this (almost) sugar-free life, I can have some if I want to, but I can also say no. I can keep a bowl of candies on my desk for weeks and not wanting any (just like happened with the bowl in the first picture). So here's my best tip for you, if you're looking for a sugar rehab: just take a look at your eating habits. Eat regularly, enough and make sure that the food you're preparing is pure and homemade. That you know exactly what you eat. And as I said earlier, make that food blow your mind, that you'd rather eat that real meal over the sugary snacks!

Likes

Comments

Erica,
Vaikka aineet tulevat luonnosta, valmistetaan sokeri kuitenkin teollisesti. 😊
www.lily.fi/blogit/ericak
Sandy / La Dolce Vita,
Itselläkin alkaa pikkuhiljaa helpottamaan, kun pari kuukautta sitten pistin karkkihanat kiinni. Nyt jopa paprika ja minitomaatit maistuvat niiiin makeilta että käyvät hyvin herkuista. Perjantaikulhostani löytyy nykyisin suosikkisekoitukseni mulperinmarjoja, kuorellisia manteleita ja pakastekuivattua mansikkaa, ja iho ja vatsa ainakin kiittävät verrattuna entisiin herkkuihin.
ladolcevitaesandys.blogspot.fi
Taru,
Vanha syömistottumukseni oli aika sama kuin sulla aikoinaan, liian vähän ja liian epäsäännöllisesti, joten karkkia tuli syötyä paljon, koska kroppa kaipas energiaa. Nyt, kun syö paljon terveellisemmin ja säännöllisemmin, ei tuu niitä mielihaluja usein. Silloin kun tulee, se himo tulee johonkin oikeasti HYVÄÄN eikä sitä tarvii paljoa. Mulla vaan ongelmaksi on nyt koitunut laku, jota voisin syödä pussillisen kerralla eikä siitä tule kuin huono omatunto. Jouluna herkuttelin maapähkinöillä ja lakulla, tuli ihan lapsuus mieleen, kun mummolassa isovanhemmat herkutteli joulupöydässä semmoisella sekoituksella 😊 Irtareita tulee välillä ostettua, mutta pussi on tyhjä vasta viikkoja myöhemmin. Eikä tarvinnut kuin tajuta syödä fiksummin ja säännöllisemmin!
blog.anotherstory.fi/
Johanna
,
Oi ihana kuulla! Tumma suklaa
Johanna
,
Sama juttu, hauskaa miten ns. tavallinen ruoka on alkanut maistua paljon paremmalta ja maukkaammalta (kuten noi tomaatit jne)! Mulperit on kans oma karkkisuosikki 😉
Johanna
,
Näinpä!!! Poikaystäväni sitä toitotti yli vuoden, kunnes tajusin kokeilla 😃 Salmiakit ja lakut ovat kans omia lemppareita karkeista, mutta spelttilakut ovat ainakin omalla kohdallani parempia vehnälakuihin verrattuna! Kannattaa testata, ihan mielettömän hyviäkin 😊
Katja
,
Tuli nyt noista terveellisistä herkuista mieleen, että oon tainnut jossain sun postauksessa nähdä nkd.-merkin välipalapatukoita... Syön niitä itsekin, mut aattelin nyt kysyä, että tiedätkö yhtään mistä muualta niitä sais ostettua kuin Punnitse&Säästä -kaupasta? 😊
Johanna
,
Lifestä muistan ainakin ostaneeni! 😊
Taru,
Spelttilaku? Never heard, mutta siis pakkohan tota on kokeilla! 😊
blog.anotherstory.fi/
Liisa
,
Mistä ja minkä merkkisii spelttilakuja ostat? 😊