My kind of diet

Olen saanut kommenttiboksiin tosi paljon kysymyksiä mun ruokavaliosta, joten eiköhän nyt omisteta tämä postaus kokonaan ruoalle! Olen oikeastaan vasta tämän vuoden puolella havahtunut, kuinka tärkeää puhdas ruoka ja säännöllinen ruokarytmi mulle onkaan. Olen oppinut tuntemaan omaa kroppaani paljon paremmin ja alan vihdoin päästä kärryille siitä, mistä se tykkää ja mitä suuhun ei kannata laittaa. Siihen ei oikeastaan ole ollut muuta keinoa, kun vain oman kropan tutkiskelu tiettyjen ruoka-aineiden nauttimisen jälkeen ja myös erilaisten ruokavalioiden opiskelu.
Näiden tuloksena olen alkanut noudattaa ruokavaliota, johon ei kuulu juurikaan maitoa eikä valkoisia jauhoja. En ole käynyt allergiatesteissä (vaikka ehkä pitäisi), mutta olen huomannut maidottoman ruokavalion vaikuttavan positiivisesti vatsani hyvinvointiin. Maidon juomisen lopetin kokonaan jo kauan sitten ja korvaavaksi tuotteeksi on tullut makeuttamattomat kasvipohjaiset juomat, erityisesti mantelimaito. Söin ennen päivittäin rahkaa, jogurttia ja raejuustoa, mutta en osannut yhdistää ikävää oloani näihin suosittuihin maitotuotteisiin. Maitorahka oli pahin turvotuksen ja vatsanväänteiden aiheuttaja, mutta se oli mun mielestä siihen aikaan niin hyvä proteiinin lähde, että söin sitä silti joka päivä iltapalaksi. Tosi fiksua, miksi en kuunnellut itseäni paremmin?
En ole perehtynyt gluteenittomaan ruokavalioon ihan perin pohjin, joten en voi sanoa itseäni täysin gluteenittomaksi. En syö valkoisista jauhoista tehtyjä ruokia, leipää tai hapankorppua, mutta syön esimerkiksi ihan normaalia kaura- ja ruispuuroa sekä muutamia täysjyvätuotteita. Leipä ei vain sovi vatsalleni. Olen todennut sen aina vain uudelleen ja uudelleen, kun olen yrittänyt sovittaa sitä takaisin ruokavaliooni. En ole varma olenko herkkä gluteenille vai hiivalle, mutta olen jättänyt näitä sisältävät ruoat nyt suosiolla vähemmälle, ihan vain voidakseni paremmin.
Olen joutunut usein kamppailemaan herkän vatsani hyvinvoinnin kanssa ja sen takia koittanut etsiä juuri itselleni sopivia vaihtohtoja eri ruokavalioista. En koe, että minun pitäisi noudattaa jotain tiettyä ruokavaliota sataprosenttisesti, mutta pyrin kuitenkin siihen hyvään oloon omilla arkisilla valinnoillani. Saatan syödä välillä jäätelöä tai vaikkapa äidin tekemiä lettuja, jos koen niiden syömisen olevan sen arvoista, että oloni ei välttämättä ole sen jälkeen ehkä ihan paras mahdollinen. Välillä kuitenkin saa ja pitääkin herkutella!
Tässä on nyt tullut yliviivattua melkoinen lista ruoka-aineita, mitä en tällä hetkellä syö. Tämänhetkinen ruokavalioni on kuitenkin monipuolisempi ja ravintorikkaampi mitä koskaan aikaisemmin, vaikka ei ehkä tämän pitkän jaarittelun jälkeen sitä uskoisikaan, hah.
Mitäs minä sitten suosin?
• Kasvikset niin raakana kuin höyrystettynäkin • Pähkinät, pähkinävoit, kikherneet, pavut, idut, avokado • Hedelmät (etenkin banaani ja sitrushedelmät), marjat • Kana, kala, merenantimet, kananmunat • Chia-siemenet, goji-marjat, mulperimarjat, marjajauheet • Kaura-/ruishiutaleet, täysjyvätuotteet • Manteli-, cashew- ja riisimaito
Vaikka syönkin todella paljon ravitsevia salaatteja ja kasviksia, rakastan myös ihan tavallista, terveellistä kotiruokaa. Meillä se on aika usein kanaa tai vaikkapa lohta täysjyväriisin sekä kasviksien kanssa, mikä on kieltämättä parasta mitä tiedän! Lounaan ja päivällisen lisäksi syön myös pieniä välipaloja pitkin päivää. Ruokaa täytyy saada 5-6 kertaa päivässä ja mahdollisimman säännöllisin väliajoin, muuten alkaa olo heikentyä ja sen takia myös hermot kiristyä. Raakaruokapatukat, pähkinät ja hedelmät kulkevat kätevästi mukana aina kiireen keskellä!
Rahkan ja jogurtin olen korvannut chiapuurolla, paksuilla ja täyttävillä smootheilla sekä erilaisilla hedelmäannoksilla. En nyt puhu mistään 30 kalorin hedelmäsalaatista, vaan esimerkiksi lämmitetystä banaanista maapähkinävoin, omenasoseen, mulperimarjojen ja mausteiden kera. Voittaa kyllä maitorahkan mennen tullen! Leipää korvaaviksi välipaloiksi suosittelisin esimerkiksi riisikakkuja, munakkaita ja banaanipannukakkuja. Pannareista voi itse asiassa tehdä myös suolaisia versioita vaihtamalla banaanin vaikkapa hyvälaatuiseen juustoon, mutta itse olen vielä ainakin toistaiseksi pysynyt tässä makeassa versiossa. 
Jokaisella meistä on erilainen vatsa ja ruoansulatus, joten en lähde yleisesti suosittelemaan mitään tiettyä ruokavaliota. Uskon, että jokainen löytää sen parhaiten itseään kuuntelemalla ja tarvittaessa sitten omia ruokailutottumuksia muuttamalla. Puhdas ruokavalio on kuitenkin ensimmäinen askel tähän itsensä tutkiskeluun, sillä kun ruokavalio on kunnossa, kroppa alkaa tehdä hälytyshuutoja väärien ruoka-aineiden kohdalla. Sokerittoman kauden jälkeen karkkipussillisesta tulee helposti darramainen päänsärky ja jäätelöstä inhottavat vatsanväänteet. Suosittelen kaikkia vaan rohkeasti kokeilemaan uutta ja suosimaan nimenomaan niitä ruokia, jotka edistävät sitä hyvää oloa. Siihenhän me kaikki tähdätään, eikö? :)

Likes

Comments

Johanna,
Biona organicin peanut butter smooth 😊
www.blogger.com/profile/094266428730348888
Johanna,
Käytän alpron makeuttamatonta mantelimaitoa ja välillä gogreenin makeuttamattomia juomia. Yleensä noihin on lisätty sokeria, paitsi just noihin missä lukee makeuttamaton. 😊 kiitti ideasta, yritetään!
www.blogger.com/profile/094266428730348888
Johanna,
Voisin tehdä erillisen postauksen näistä!
www.blogger.com/profile/094266428730348888
Johanna,
Yleensä jotain leikkelettä, kasviksia, kananmunaa, avokadoa, jotain tällaista 😊 Makeat riisikakut on myös ihania, maapähkinävoita ja banaania! Nammm
www.blogger.com/profile/094266428730348888
Johanna,
Katsotaan jos saisin tehtyä! 😊
www.blogger.com/profile/094266428730348888
Johanna,
Joo, Tukholmasta ehdottomasti tulossa postausta!
www.blogger.com/profile/094266428730348888
Anonyymi
,
Todella vaikea miettiä mukaanotettavia välipaloja (muita kuin hedelmät ja pähkinät ja raakapatukat). Onko sinulla suositella jotain muita? Pitkät päivät koululla/töissä tarvitsevat aina syömisten suunnittelua ja usein välipalaksi päätyy hedelmä, proteiinipatukka tai proteiinijuoma. Tee vaikka postaus tämmöisistä 😊
Anonyymi
,
mistä olet ostanut? ja mistä yleeensäkin saa 😊 katsoin netistä niin kaikki olivat ulkomailta, olisiko suomessa missään?
Johanna,
Ainakin lifesta ja ruohonjuuresta saa tätä!:)
www.blogger.com/profile/094266428730348888
Anonyymi
,
Pakko oli kommentoida. Mielenkiintoinen postaus todellakin. Sulla on hyvä tyyli kirjoittaa ja tehä postauksia. Todennäköisesti olet herkempi hiivalle kuin gluteiinille, sillä vaaleassa leivässä käytetään enemmän hiivaa. Täysin gluteiinittoman ruokavalion omaavat, eivät pysty käyttämään mitään viljatuotteita saati täysjuvätuotteita.
Nimim. keliaakikko