Monday morning thoughts with spiced oats

Food, Lifestyle, Wellness
Olen miettinyt usein, miksi aamuherätykset nähdään yleensä niin epämiellyttävänä asiana. Torkkunappia painetaan kilpaa ja pakollisen nousemisen jälkeen aamutoimet tuntuvat väkinäiseltä suorittamiselta. Aikainen herätys on varmasti tiedossa jo edellisenä iltana, mutta silti illalla tehdään huonoja ratkaisuja nukkumaanmenoajan kohdalla. Hyvä aamu rakennetaan siis oikeastaan jo edellisenä iltana ja ainakin omalla kohdalla myös illalla mietityt asiat heijastuu välittömästi aamun fiilikseen. Niinhän sitä usein sanotaan, ettei nukkumaan saisi mennä riidoissa tai muuten negatiivisissa tunnelmissa. Edellisellä illalla on itse asiassa yllättävän suuri merkitys aamun mielialaan ja uskon myös vahvasti siihen, että aamun fiilikset vaikuttavat vielä pitkälle iltapäiväänkin. Riittävällä unella, positiivisella ilmapiirillä ja rentouttavilla iltatoimilla päästään jo aika pitkälle.
Oon ylistänyt täällä jo usempaan otteeseen kunnollisen aamupalan merkitystä ja palaan aiheeseen aina uudelleen ja uudelleen. Yön paastoamisen jälkeen kroppa tarvitsee ruokaa, eikä elimistö käynnisty kunnolla ilman energiavarastojen täyttämistä. Ei siis mikään ihme, että aamupalan skippaajat tuntevat olonsa kamalaksi aina aamuisin. Jos aamiainen ei maistu ollenkaan, jokin ruokailutottumuksissa on luultavasti vähän pielessä. Yleensä se johtuu nimenomaan siitä aamiaisen skippaamisesta, sillä jos et saa aamun ja päivän aikana tarpeeksi energiaa, syöt todennäköisesti liikaa illalla. Iltapalan kun kuuluisi olla sellaista kevyttä, mutta ravitsevaa ja sen pitäis valmistaa kroppaa levolliseen uneen.
Mun kohdalla ongelma ei todellakaan ole tossa aamupalan syömisessä, päinvastoin. Aamulla mun ruokahalu on parhaimmillaan ja välillä kirjaimellisesti herään siihen nälän tunteeseen. Joskus jopa aamuyöstä. Syön iltaisin iltapalan ihan normaaliin tapaan, mutta aamulla säntään suoraan sängystä keittiöön. Mulla on nykyään vaikeuksia myös lähteä ulos brunssille (tai kaikkiin aamun lanseeraustilaisuuksiin), koska jotain täytyy syödä heti heräämisen jälkeen. Mites te, en kai ole ainoa aamunälkäinen?
Vaikka olenkin rauhallisten aamujen ja lämpimän puuron suuri fani, oon kehitellyt ihan täydellisen tuorepuuro reseptin kiireellisten aamujen varalle. Pitkä työmatka? Aamulento kello kuudelta? Puuro on-the-go on ainakin mulle mieluisampi vaihtoehto, kuin syömättä jättäminen tai Ärrältä mukaan napattu voisarvi. Tää sopii myös varsin hyvin kaikille aamu-unisille, jotka haluavat viettää kaikki mahdolliset minuutit silmät kiinni peiton alla. Oon käyttänyt ennen aina tylsiä pakasterasioita puuron turvottamiseen, mutta kyllähän nätti lasipurkki voittaa muovirasiat 100-0! 

Mausteinen pähkinä-tuorepuuro

1 dl kaura-ruishiutaleita
1/2 banaani
1 tl luomu maapähkinävoita
1 rkl chia siemeniä
cashew maitoa
kardemummaa
mixed spice - mausteseosta (ostin omani punnitse&säästä kaupasta)

Pohjan lisäksi sekaan heitetään oman maun mukaan erilaisia sattumia. Kuvassa olevaan yksilöön tuli mulperimarjoja, viikunaa ja muutama murskattu cashew pähkinä. Jätän myös banaanin palat melko isoiksi, sillä soseutettu velli ei kuulu ihan omiin lemppareihin. Toki niinkin voi tehdä, blenderillä vaan kaikki tasaiseksi!
Lisäilen mun puuroihin myös ihan fiiliksen mukaan kaapista löytyviä superjauhoja, kuten tähän tuli vielä teelusikallinen maca-jauhetta. Kaikki superfoodit voi tottakai jättää myös pois ja mixed spice mausteseoksen voi korvata vaikkapa kanelilla ja muskottipähkinällä. Kaikki mieleiset ainesosat sekaisin ja aamulla hiutaleet löytyy turvonneena jääkaapista. Ah.
Tällä postauksella olikin ihan hyvä ajoitus, se niin inhottu maanantai-aamu. Monilla oli tänään varmasti aikainen aamuherätys, mutta pienillä asioilla arkiaamuihinkin voi saada ihan mukavia hetkiä. Ihaniin brunsseihin ei luonnollisesti ole aikaa, mutta ne pienet hetket voi olla vaikkapa lemppari biisin kuunteleminen tai kivan lehden lukeminen aamiaispöydässä. Jos aamiaishetkeenkään ei ole aikaa, tällainen ravitseva take-away purkki on ihan hyvä idea piristämään edes sitä ruuhkaista bussimatkaa.
Olis vielä tosi kiva kuulla, miten sinun viikkosi alkoi? Heräsitkö virkeänä vai kaduttiko viikonlopun valvominen? Mä heräsin taas seitsemältä, nappasin tuon yllä olevan lasipurkin käteeni ja aloin väsäämään tätä postausta. Kello läheneekin jo kahtatoista ja tässä ollaan edelleen, taidan nyt siirtyä seuraavien blogijuttujen sekä lounaan pariin. Ihanaa maanantaita tästä harmaudesta huolimatta!
(Superfoodit: yhteistyössä Cocovi)
// Happy Monday everyone! I just wanted to share my favorite overnight oats recipe, because I think oatmeal on-the-go is the best choice for hasty mornings. Do you agree? This one is spiced oatmeal with nuts. All you have to do is mix rolled oats, chia seeds, peanut butter and banana with cashew milk and add a pinch of cardamom and mixed spice. I also added some mulberries, fig, crushed cashewnuts and maca powder. The recipe is super simple and when your morning alarm goes off, you can just head to the kitchen and make your morning totally effortless. So please tell me, how was your Monday morning? Did you felt well-rested or really tired after a long weekend?

Likes

Comments

Anonyymi
Anonyymi,
Moikka! Haluaisin kysellä sulta näistä sun ylistämistä superfoodeista 😊 Olis kiva tietää millasia vaikutuksia SINÄ koet milläkin olevan ja missä niitä voi käyttää... Ite oon haaveillu useampaan otteeseen superfoodien kokeiluista, mutta haaveet kaatuu aina kalliiseen hintaan. Tuntuu tyhmältä ostaa kalliimpaa ruokaa vaan koska siinä lukee 'super' jos "normaaleillakin" pärjää 😟
Mistä ostat noita? Marketeissa niiden hinnat on ainakin ihan kamalia. Ja nää soija/manteli/tms-maidot... Mikä niiden erikoisuus on?
Anonyymi
Anonyymi,
Paljon maitoa laitetaan kun hiutaleita on 1 dl tuollaisessa purkissa ? Laitatko purkin täyteen vai puolilleen ? Ja pitääkö purkki olla auki vai kiinni yön yli ? 😊 Ps. Ihan mahtavii nää sun blogit ��
Write a comment...
IP: 82.99.3.229