Mistä hyvinvointini koostuu

Lifestyle, Wellness, Workout
Olen viime aikoina varmistunut yhä enemmän siitä, että tarvitsen hyvinvointini eteen paljon muutakin kun vain smoothieita ja salikortin. Näistä jälkimmäinen onkin itse asiassa ollut salikassini pohjalla satunnaisia treenejä lukuunottamatta nyt jo melkoisen kauan - olen halunnut keskittyä lihasten muokkaamisen sijaan lähinnä vain henkiseen hyvinvointiin ja edistää sitä vähän kevyemmillä liikuntamuodoilla. Siksi, koska se on tuntunut oikealta. On tuntunut oikealta matkustella, tehdä kehonhuoltoa, liikkua ulkoilmassa aina töiden lomassa ja lukea self-help kirjoja. Ja se on mielestäni sitä hyvinvointia parhaimmillaan. Mennä ihan kausiluontoisesti omien fiiliksiensä mukaan ja pystyä olemaan stressaamatta niistä käymättä jääneistä salikerroista tai pienistä herkkupalasista.

Uskon siihen, että kroppa kyllä kertoo, mitä se haluaa. Jos sitä vain muistaa kuunnella. Välillä tekee mieli parin tunnin hikitreeniä ja toisinaan taas kevyt kävelylenkki venyttelysession kera tuntuu parhaalta vaihtoehdolta. Ja se on ihan ok. On myös ihan ok mennä kehon armoilla aina ruoka-aikoina ja viikonlopun herkkuhetkinä, mikäli ruokavalio on peruspuhdas ja elämäntavat muutenkin terveelliset. (Sokerikierteen tai huonomman aikakauden keskellä en ehkä luottaisi kehon mielitekoihin, silloin se ei tunnu kaipaavan sitä ravitsevaa ruokaa, mitä me oikeasti tarvitsisimme)! Se on mielestäni kaikista tärkeintä hyvinvointimme kannalta. Tehdä käytännössä sitä mikä tuntuu milläkin hetkellä hyvältä, syödä ravintorikkaasti (ihan omaksi parhaakseen), herkutella (koska that's life) ja liikkua haluamallaan tavalla.

Mutta kuten sanottu, hyvinvointini ei ole suoraan verrannainen ruoan vitamiinipitoisuuteen tai treenien määrään. Listasin 10 suurinta vaikuttajaa sen kaikista parhaan olon saavuttamiseen ja päätin nyt jakaa ne myös teidän kanssanne, nämä kun tuntuvat olevan hyvin kiinnostavia aiheita monen lukijankin mielestä :)

1. Oma positiivinen ajattelutapa. Kaikkia negatiivisia tunteita tai huonoja päiviä ei välttämättä voi muuttaa paremmaksi pelkän ajatuksen voimalla, mutta suurimman osan kyllä. Tähän aikaan vuodesta etenkin harmaus ja sade koettelevat meitä oikein toden teolla lähes päivittäin, mutta positiivisesti ajattelevat ovat niitä, jotka jaksavat hymyillä myrskyssä rämpimisen jälkeenkin. He eivät luultavastikaan nauti siitä yhtään sen enempää kuin muutkaan, mutta he tsemppaavat itseään jollakin lohduttavalla asialla, ehkä jopa tiedostamatta sitä itsekään. Pian odottavalla lämpimällä suihkulla tai pitkällä sarjamaratonilla, joka tuntuu kylmän ulkoilman jälkeen entistäkin paremmalta. On mielestäni täysin turhaa hermostua tai valittaa niistä asioista, joille emme yksinkertaisesti voi yhtikäs mitään. Käytännössä myös ihan kaikki negatiivista energiaa välittävät ajatukset (esim. kateus) voidaan itse kääntää mielessämme positiiviseksi ja näin ollen vaikkapa ilkeän piikittelyn sijaan löytää muista ihmisistä inspiraatiota ja tsemppiä omaan elämään.

2. Vatsan hyvinvointi. Tämä liittyy jollakin tapaa jo aikaisemmin mainitsemiin ravintojuttuihin, mutta faktahan on se, etten toimi kokonaisuutena hyvin ilman hyvinvoivaa vatsaa. Monet ovat kyseenalaistaneet tapani kantaa superfoodeja ja puuropusseja minne ikinä menenkin, mutta eivät välttämättä ole tiedostaneet perimmäisiä syitäni tähän. Vatsani ei todellakaan ole kaikkiruokainen, vaikka makuaistini ehkä olisikin. Se saattaa turvota ruisleivästä kipeäksi raskausvatsaksi tai muuttua ruokavalion muutoksesta täysin toimimattomaksi kehon osa-alueeksi, enkä luonnollisesti etenkään matkustaessa halua kokea kumpaakaan edellämainituista. Hyvinvoiva keho vaikuttaa suoraan ajatuksiin ja sitä kautta meidän onnellisuuteemme, joten stressin välttely ja hyväksi todetut ruoka-aineet ovat itselleni hyvin tärkeitä asioita!

3. Aktiviteetit. Aktiivisuus ruokkii aktiivisuutta. En nyt välttämättä puhu treenistä tai lenkkeilystä (mitä kyllä niitäkin tarvitsen), mutta lähinnä asioista, joissa voin käyttää luovuuttani. Spontaani valokuvaaminen, lukeminen, kodin laittaminen tai vaikkapa joulukorttien väsääminen - joku tällainen mieltä kehittävä ja jollakin tapaa hyödyllinen asia, joka ei kuitenkaan ole varsinaista työntekoa. Näitä lisää vähän jokaiseen päivään!

4. Positiiviset läheiset. Olen hyvin herkkä juuri sille negatiiviselle energialle ja sen vastaanottamiselle - toisen aiheeton tai minuun liittymätön kiukuttelu voi saada mieleni hyvinkin helposti väsyneeksi ja turhautuneeksi. Tarvitsen siis ympärilleni sitä aitoa elämäniloa - aivan kuten me kaikki!

5. Turvallinen ja kotoisa olo. Olen itse asiassa aika vainoharhainen ja varautunut etenkin yksin liikkussani ja pimeän aikaan, sillä minulla on aivan erityisen vilkas mielikuvitus. Vaikka rakastankin matkustamista ja uusien paikkojen näkemistä, omaa asuntoa ja kotikotia ei voita mikään!

6. Oman elämän ajoittainen tutkiskelu ja pohdinta. Pysähdyn aina toisinaan miettimään ja katsomaan elämääni ikään kuin kroppani ulkopuolelta, olenko tällä hetkellä täysin tyytyväinen? Mistä asioista oikeasti nautin ja teenkö niitä tarpeeksi? Voisinko saada arjestani jotenkin vielä mielekkäämpää? Missä voisin kehittyä? Olenko tällä hetkellä tasapainossa ja jos en, mitä voisin tehdä sen eteen? Viimeisin huomioni taisi olla järjestelmällisyyteen ja kodin siisteyteen liittyvä asia; en vaan voi sietää asuntoamme sotkuisena. Päivittäiseen siistimiseen on siis otettu nyt avuksi tehobiisit ja astetta järjestelmällisempi eläminen - ehkä ne meikitkin pysyisi tästä lähtien niille tarkoitetussa paikassa eri laukkujen ja kylpyhuoneiden sijaan!

7. Arjesta nauttiminen ja hetkessä eläminen. Olen puhunut tästä jo aikaisemminkin, mutta haluan tehdä jokapäiväisestä arjestani mahdollisimman erityistä. Kuten kaikkien muidenkin pitäisi. En henkilökohtaisesti ymmärrä miksi pitäisi odottaa aina viikonloppuun tai seuraavaan juhlapyhään tehdäkseen jotakin spesiaalia, miksi käyttää suurimman osan ajastaan odottamiseen? Toki suuremmat lomareissut ja illanistujaiset kannattaa sunnitella nimenomaan arjen ulkopuolelle, mutta elämme kuitenkin pääsääntöisesti niitä tavallisia arkipäiviä. Nautitaan siis niistä, jooko!

8. Omien ominaisuuksien tiedostaminen ja niiden mukaan eläminen. Olen aina ajoissa, teen paljon alustavia suunnitelmia, ylläpidän tiettyä uni- ja ruokarytmiä ja teen aina päivän tärkeimmät askareet heti ensimmäisenä aamulla. Kun tietää omat "heikot" kohtansa (esim. stressaaminen myöhästyessä), osaa ennakoida niitä ja näin ollen voida paremmin.

9. Oman intuition kuunteleminen. Minulla on todella vahva intuitio ja tiedän aina tekevän oikein, jos kuuntelen sitä. Uskon, että jokaisen "sisäinen ääni" tietää, miten asiat oikeasti kuuluvat mennä. Olen myös viime aikoina tutustunut paljon intuitiiviseen syömiseen, mikä tarkoittaa sisäsyntyistä viisausta syödä juuri sitä ruokaa ja juuri sen verran kuin tarvitsemme. Periaatteina siis toimii säännöllinen ruokarytmi, rakkaus ruokaan, nälän tunnistaminen, kylläisen olon huomioiminen, herkutteleminen (pieniä määriä usein) ja fyysinen aktiivisuus.

10. Itsestään välittäminen. Ja näitä kaikkia asioita teen siksi, että haluan itselleni vain parasta. Haluan voida hyvin niin henkisesti kuin fyysisestikin ja koska hyvinvointi on niin monen asian summa, välillä on hyvä tarkastella jokaista osa-aluetta näin yksitellen.

Rakastakaa itseänne, ei mulla muuta! ♡

Likes

Comments

MillaPuu
MillaPuu,
Sinun positiiviisuus ja iloinen elämänasenne tarttuu! Aivan super ihana postaus jälleen kerran, tosi hyviä vinkkejä ja pohdiskelun aihetta kerrakseen. Blogistasi esimmäisenä tulee mieleen hyvinvointiin ja sen tärkeyteen liittyvät asiat sekä ihanat muoti painoitteiset postaukset. Jatka samaan malliin vaan, minä ainakin tykkään kovasti postauksistasi!
KM
KM,
En ole tainnut koskaan kommentoida, vaikka olen lukenut blogiasi ihan alusta saakka. Nyt on kuitenkin sanottava että ihana kirjoitus joka piristi mun päivää toden teolla! Itse olen juuri talven pimeään aikaan lähes poikkeuksetta mieli maassa, niinkuin varmasti monet meistä. Tekstisi antoi tsemppiä pimeyden keskelle, nyt jaksan lähteä töihin hymyilemään ja jakamaan hyvää mieltä. Kiitos todella inspiroivasta blogista joka on täynnä aina niin kauniita kuviakin. Toivottavasti saamme nauttia siitä vielä pitkään! Kivaa talven jatkoa ja joulun odotusta! 😊
Write a comment...
IP: 82.99.3.229