Meidän rakkauden kielet

Our love languages

Koska tällä viikolla ohjelmassa on sekä koulun penkille paluu että meidän vuosipäivä, tänään puhutaan rakkaudesta. Tai oikeastaan rakkauden kielistä, joka oli loppuvuodesta yhtenä aiheenamme positiivisen psykan koulutuksessa. Oletteko kuulleet tästä aikaisemmin? Mikäli ette, kannattaa tutustua kirjaan nimeltä The Five Love Languages ja tehdä testi, johon pääsette tästä. Ja lukea pieni pohjustus alta. ;)

___

Because I'm back on track with school again and we also have an anniversary this week, I'm talking about love today. Or to be more specific, about love languages, which was one of the themes in the positive psychology training materials. Have you heard about this? If not, you should take a look at a book called The Five Love Languages and do an online test, which you'll find from here. And you know, start with this post of mine. ;)

Ihmiset nimittäin ilmaisevat ja myös ymmärtävät rakkautta eri tavoin. Päivänselvää? Toisaalta joo, toisaalta ei.

On selvää, että olemme erilaisia ja toisille esim. tunteista puhuminen on helpompaa, kuin toisille. Mutta tiesitkö, että rakkauden kieliä, eli tapojamme ilmaista rakkautta ja tuntea itsemme rakastetuksi, on tutkitusti viisi?! Minä en. Tai ehkä tiesin, mutten ollut koskaan ajatellut sitä käytännössä.

Tein testin ja sain selville, että ilmaisen ja vastaanotan rakkautta seuraavin tavoin, seuraavassa järjestyksessä:

  1. Myönteiset sanat
  2. Yhteinen laatuaika
  3. Kosketus
  4. Teot ja palvelukset
  5. Lahjat ja muistamiset

Ensisijainen kieleni on siis sanat ja seuraavaksi tärkeintä on yhteinen, kahdenkeskinen aika. Myönteiset sanat olivat testin (ja myös meidän keskustelujen) mukaan itse asiassa poikaystäväni "merkityksettömin" kieli, mutta laatuaika ja kosketus olivat myös hänen listan kärjessä. Ne ovat siis meidän yhteisiä rakkauden kieliä - pieniä tapoja, jotka tulevat molemmilta luonnostaan myös arjen keskellä.

Listan järjestys kertoo siis käytännössä sen, kuinka luontaista esim. myönteisten sanojen ääneen sanominen itselle tai toiselle on ja kuinka merkityksellistä niiden kuuleminen on. Ne kulkevat käsi kädessä. On kuitenkin tärkeä muistaa, että myös niitä listan häntäpäässä olevia kieliä on hyvä käyttää (esim. minä ostan työmatkalta pienen tuliaisen poikaystävälleni ja hän kehuu uutta asuani), sillä vaikkei se olisikaan itselle ihan niin oleellista tai sisäänrakennettua, se voi merkata toiselle hyvinkin paljon.

___

The thing is, people express and understand love in different ways. Obvious? Kinda, kinda not.

It's obvious that we're different and for example talking about your feelings is easier for some people. But did you know that there's 5 different love languages, the ways that we show our love to others and ways that we feel loved?! I didn't. Or maybe I did, but I didn't think about it in practice until I found out about this.

So I made the test and I found out that I express and receive love in the following ways, in the following order:

  1. Words of affirmation
  2. Quality time
  3. Physical touch
  4. Acts of service
  5. Receiving gifts

My main language is words and the second one is quality time together. Based on this test (and our conversations as well), words are actually the least meaningful language for my boyfriend, but he also had quality time and touch on the top of his list. Which means that these ones are our most common languages, because they are natural to both of us in everyday life.

You can see from the order of your list that how natural those things, for example saying kind words out loud, are to you or your partner and how meaningful it is to you to hear them. They go hand in hand. So in addition to your own preferences, it's very important that you use your least important languages as well (for example I buy little souvenirs to my boyfriend if I'm traveling and he compliments my new outfit), because even though it's not that essential or natural to you, it might be very important to the other one.

Ei siis ole mitään sääntöä, että parisuhteessa (tai missä tahansa ihmissuhteessa) rakkauden kielten pitäisivät olla täysin samat, mutta toisen kieltä voi ja ehdottomasti kannattaakin opetella. On tärkeää ymmärtää toista sekä toisen ilmaisua ja tarvittaessa tehdä pieniä kompromisseja, mitä tulee omiin rakkaudenosoituksiin. Mikäli nimittäin puolison vahvinta kieltä ei tiedä tai huomioi ollenkaan, se voi helposti näyttäytyä toisen silmissä välinpitämättömyytenä.

Esimerkiksi, jos itse osoittaa rakkautta halauksilla ja puoliso teoilla, ei puolison kivoja ruokaostoksia tai juna-asemalta hakemista välttämättä ymmärrä rakkaudenosoituksena, jos itselle kaikista tärkeintä olisi kosketus. Ja vastaavasti taas toisesta halit voivat tuntua merkityksettömiltä, jos toinen ei muista auttaa pyyteettömästi tai tehdä lempeitä tekoja.

Tiedostamalla siis myös puolison (tai lapsen, ystävän, perheenjäsenen tai muun läheisen) rakkauden kielet, voi myös itse kehittyä niissä vähän vähemmän luonnolliselta tuntuvissa asioissa, jotka ovat taas äärimmäisen tärkeitä toiselle sitä rakastetuksi tulemista varten. Samalla voi myös oppia tekemään toisen iloiseksi hyvinkin pienillä asioilla - oli se sitten parilla sanalla, yhteisellä kahvihetkellä, kädestä pitämisellä, yllättävän kotityön tekemisellä tai toisen lempiherkun ostamisella ruokakaupasta... :)

___

In other words, there isn't rule that you should have the same language with your partner (or in any kind of relationship), but you can and you definitely should learn about the other's main language. It is important to understand other's expressions and based on that, maybe do some little changes in your own behavior. Because if you don't know or just simply don't pay attention to your other half's main language, it might seem like you don't care that much.

For example, if your first language is hugs and your partner prefers actions and kind deeds, you don't necessarily even notice that doing nice groceries or picking you up from the train station is your partner's way to say "I love you". And the other way around, you partner might feel that hugs are not that meaningful, if you don't often help him in an altruistic way etc.

So, if you're getting to know to your partner's (or your kid's, friend's, family's or other loved one's) languages, you can also learn from that and start practicing the things that are not that natural to you, but mean the world to the other one, in order to feel loved. Not to mention the little things that you learn, about how to make your other half happy with the smallest things - like saying just a few words, having a coffee break together, holding hands, doing a little house work that will surprise the other one or just buying his/hers favorite treats from the grocery store... :)

Tiedättekö jo, mitkä ovat teidän vahvimmat rakkauden kielet?

___

Do you already recognize that what are your love languages?

Likes

Comments

Sara
,
Mielenkiintoinen postaus ja tärkeitä asioita toisen ihmisen huomioimisesta. Asioita, joiden merkitystä ei aina arjessa tule ajatelleeksi 😍
johannaturpeinen
johannaturpeinen ,
Kiitos, ihana kommentti! Ja niinpä juuri, harvoin sitä arjessa ajattelee tällaisten asioiden syvempiä merkityksiä 😊
nouw.com/johannaturpeinen
Henna
,
Kuulin näistä itseasiassa jenkkien Bacheloretissa, jossa Jojo aina välillä mainitse nämä itselleen tosi tärkeiksi ja että tietää että oma rakkauden kieli on words of affirmation, ja haluaa nimenomaan tälläisiä rakkaudenosoituksia. Tästä sitten menin nettiin että mikäs homma tämä on, ja tein testin ja sama tulos. Aika hauska ja tosi kiva tietää oman ja kumppanin rakkauden kieli. Voi ehdottomasti auttaa parantamaan kommunikointia ymsym. 😊
johannaturpeinen
johannaturpeinen ,
Eikä, ihan loistavaa! Tää on kyllä super mielenkiintoinen juttu ja sovellettavissa tosiaan myös ystävyyteen, perheen keskeiseen kemiaan jne. 😊
nouw.com/johannaturpeinen
Jonna-Eveliina
,
Sulla on ihana blogi! Tämä postaus oli mielenkiintoinen, sillä tunnistin, että avopuolisoni ja minun rakkauden kieli on erilainen. Hän tykkää ostaa lahjoa, kun taas itse en ole tähän tapaan oppinut. Tein viime viikonloppuna pienen lahjan itse, ja hän oli todella otettu. Kannattaa opetella toisen rakkauden kieltä <3