Maidottomuus & terveelliset jäätelöt

Food, Lifestyle, Wellness

Yhteistyössä GoGreen.

Kuten tiedätte, suosin maidotonta linjaa niin arjessa kuin resepteissäkin. En ole koskaan tainnut kirjoitella maitojutuista erillistä postausta, joten ajattelin aiheen sopivan erinomaisesti näiden maidottomien (ja super simppeleiden) herkkujätskien kylkeen. Miksi siis kasvipohjaiset tuotteet ovat vallanneet keittiömme, kuinka voin käytännössä elää ilman maitoa ja mitä ajattelen maidon terveysvaikutuksista tällä hetkellä? Muistan vieläkin varsin elävästi sen hetken, kun kirosin maidon maasta taivaisiin ja päätin siirtyä kokonaan kasvipohjaisiin tuotteisiin. Siitä on nyt yli kaksi vuotta - söin rasvattoman maitorahkan pitkän tauon jälkeen ja olin juuri matkalla erään työprojektin vaatesovitukseen. Kuten arvata saattaa, vatsani tietenkin suutahti tästä välipalavalinnasta melkoisesti ja hyvä, että sovituksen vaatteet edes mahtuivat päälleni - kiitos rahkan, turvotuksen sekä kuplivan keskivartaloni. Mieleeni palasivat taas herkkävatsaisille suositellut ruokailutottumukset sekä jo aikaisemmin hyväksi todetut maidottomat vaihtoehdot, jotka alkoivat lisääntymään keittiössäni tämän karmaisevan kokemuksen jälkeen (:D). Ja tässä sitä nyt ollaan, edelleen maidottomana, kermattomana ja aivan erityisesti rahkattomana. En sano, että maito olisi kaiken pahan alku ja loppu. Ruokavalioni ei ole edelleenkään ehdoton ja syön toisinaan esimerkiksi täysrasvaisia juustoja, lampaan- tai vuohenmaitoa sekä palan kaksi tavallista suklaata jne. Stressi, kiire ja hektinen arki vaikuttavat ruoansulatukseeni sen verran negatiivisesti, että mikäli en tekisi tietoisia valintoja, olisin jatkuvasti vatsa kaksin kerroin. Voin siis käytännössä herkutella ruoalla kuin ruoalla aina pienissä määrin (esimerkiksi silloin, jos joku tarjoaa), mutta koskaan en itselleni esimerkiksi lehmänmaitoa sisältäviä tuotteita osta. Uskon tekeväni näin parhaan valinnan niin itseäni, kuin eettisiä ja ekologisiakin asioita ajatellen.
Terveyteen liittyvistä asioista olen pohdiskellut mm. kaupasta löytyvän lehmänmaidon prosessointia, joka on varmasti yksi syy oman vatsani oireiluun. Ulkomailla maitotuotteet ovat tehty usein lampaan, puhvelin tai vuohen täysrasvaisesta maidosta ja se sopii ainakin omalle vatsalleni "Suomen maitoa" paremmin. Monen, kuten esimerkiksi minun ruoansulatus ei yksinkertaisesti pysty käsittelemään prosessoituja ruokia tai maitoa ylipäätäänkään (laktoosi-intolerantit, maitoproteiinille allergiset ja herkkävatsaiset), joten mielestäni on vähän hassua, että maitoa markkinoidaan kansan terveysjuomana. En sanoisi sen olevan järin epäterveellistäkään, mutta vastaavaan media-halooseen en maitoa terveyttä edistävänä juomana nostaisi. Kalsiumia siinä on nimittäin yllättävän vähän moniin muihin lähteisiin verrattuna ja sehän se kuulutetuin markkinointikeino on aina ollutkin; "juo maitoa, niin et saa osteoporoosia". Jos maidon suuri hehkuttaminen on mielestäni kyseenalaista, niin on sen rooli ihmisten elämässäkin. "Äidinmaitoa" juo lähes jokainen nisäkäs, mutta ihminen on ainoa laji, joka juo sitä vielä vauvaiän päätyttyäkin. Paitsi että, me siirrymme iän karttuessa jonkun toisen eläinlajin maitoon, mikä kuulostaa ainakin omaan korvaani vähintäänkin kummalliselta. En siis henkilökohtaisesti usko, että tarvitsemme maitoa niin, miten meille on pienestä pitäen uskoteltu. No, toisille maito sopii paremmin kuin toisille - niin ruoansulatuksen kuin periaatteidenkin puolesta. En kyseenalaista kenenkään ruokailutottumuksia, mutta kyseenalaistan ainakin jossakin määrin sen maidon terveyttä edistävän maineen. Monissa tutkimuksissa on löydetty yhteyksiä maidolle sekä suolisto/iho/tulehdusongelmille, joten vastaavissa tilanteissa kannattaa ehkä ensimmäisenä kurkata sinne ruokavalioon. Jokainen syököön tai juokoon maitotuotteita mikäli siltä tuntuu, mutta kenenkään ei tarvitse painia vääntelevän vatsan, kukkivan ihon tai jatkuvan flunssakierteen kanssa mahdollisen maito-herkkyyden takia, kun tarjolla on vastaavia tuotteita maidottominakin. Mitä ikinä siis itse keittiössä teenkään, valitsen kasvipohjaisen tuotteen maidon sijaan. GoGreenin makeuttamaton hasselpähkinäjuoma sopii parhaiten pähkinäiseen aamupuurooni, makeuttamaton (ja markkinoiden ainoa) gluteeniton kaurajuoma maistuu leivonnaisessa kuin leivonnaisessa ja tämän kevään uutuus makeuttamaton mantelimaito on luomua, jonka takia se on myös oma suosikkini esimerkiksi smoothieiden joukossa. Herkkuruoissa olen käyttänyt samaisen brändin kaurapohjaisia ruoka- sekä vispikermoja, enkä kyllä muita maidon korvikkeita kaipailekaan. Itsetehdyt kasvijuomat olisivat toki ravintosisällöllisesti kaikista optimaalisimpia, mutta kaikkeen ei voi olla aikaa ja energiaa, joten tulen ainakin vielä toistaiseksi olemaan uskollinen GoGreenille :)
Siitä päästäänkin päivän reseptiin, joka on muutaman raaka-aineen herkkujätskit. Käytin ohjeessa äsken mainitsemaani kaurajuomaa, mutta mikäli havittelet tuhdimpaa kermajätskiä, korvaa se vatkatulla kauravispillä. Maitoversiolla lopputuloksesta tulee sorbettimainen, kevyt ja raikas, mutta vispillä koostumukseen saa varmasti sitä aidon kermajäätelön tuntua!

Terveellinen lakritsi-vadelmajäätelö (noin 4-5 palloa)

2 kypsää banaania 200 g puutarhavadelmia 1-2 rkl lakritsijuurijauhetta GoGreen kaurajuomaa tai vispiä laadukasta suolaa

Laita kuivat aineet blenderiin ja lorauta joukkoon hieman kaurajuomaa. Mikäli teet kermajätskiä, vispaa kaurakerma erillisessä astiassa ja sekoita valmis vispi blendattuihin aineksiin käsin. Laita reilusti suolaa ja lakritsijauhetta, mikäli haluat voimakasta salmiakkia muistuttavan maun. Pyöräytä seos jäätelökoneessa tai pakasta aina välillä sekoittaen, kunnes koostumus on kiinteää. (Itse tein nimenomaan näin pidemmän kaavan mukaan ja jäätelöstä sai erinomaisia palloja ilman jäätelökonettakin)! Nauti välipalana, jälkkärinä, herkkuhetkinä tai milloin tahansa! PS. Mikäli tykkäät ässämix - mehujäistä, tykkäät tästäkin. Salmiakin ja raikkaan marjan yhdistelmä on aivan lyömätön ja myös tämä banaaniversio maistui poikaystävänikin mielestä aidolta sorbetilta - joten eikun hihat heilumaan ;)
Healthy liquorice-raspberry sorbet (about 4-5 balls) 2 ripe bananas 200 g raspberries 1-2 tbsp liquorice root Oat milk or cream pinch of salt Put all ingredients in a blender and make it smooth. In case you're looking for a creamy ice-cream, use oat cream instead of milk and whip it in a different bowl. Mix all of them together and taste, if you want to add more liquorice or salt. Put the dough into the ice-cream machine or just make it in the freezer and make sure to mix it every once in a while. Enjoy as a snack, dessert, treat or whatever you like!

Likes

Comments

Johanna
Johanna,
Mahtava kuulla! 😊 Testaile ihmeessä 😉
Johanna
Johanna,
Tosi mielenkiintoinen koko maito-aihe tosiaan! Samaa mieltä, kasvipohjaiset vaihtoehdot ovat aivan mahtavia 😊
Write a comment...
IP: 82.99.3.229