Kasvisruokavalion vitamiinit & ravintolisät

Food, Lifestyle, Wellness

Yhteistyössä Verman.

Tänään taas luvassa vastauksia erääseen paljon kysyttyyn kysymykseen, eli mitä vitamiini- ja ravintolisiä kasvisruokailijan kannattaisi suosia? No, alan ammattilainen osaisi varmaankin vastata kaikista parhaiten, mutta olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että lihattomuus ei ole suoraan verrattavissa vitamiinienpuutokseen. Toki kasvissyöjien on kiinnitettävä huomiota muutamiin, pääasiassa eläinkunnan tuotteista saataviin vitamiineihin, mutta oletetustihan kasvissyöjillä ei ole mitään ongelmaa ruoan monipuolisuuden kanssa. Tiettyjen ruokavalioiden ravintoarvoista kohistaan usein (esim. vegaanit ja maidottomat), mutta todellisuudessa ihan tavallisella sekasyöjälläkin voi esiintyä ravinneköyhyyttä päivittäin. Jopa pahemmin, kuin lautasensa täyteen kauhovalla kasvisruokailijalla. Olen siis ehdottomasti sitä mieltä, että monipuolista ruokavaliota ei voi korvata millään, mutta sen tueksi voi toki ottaa tarvittavia lisäravinteita. Ruokavalion muuttuessa (ja miksei muutenkin) tulisi ehdottomasti miettiä kaikkien tärkeiden ravintoaineiden jatkuvaa saantia ja muistaa korvata niitä mahdollisia puutteita pääasiassa ruoalla, toisinaan myös lisäravinteilla. Juurikin ruokavaliosta, asuinmaasta (ilmastosta ja maaperästä), liikunnallisuudesta ja henkilökohtaisista tarpeista riippuen lisäravinteita on hyvä käyttää - toisten enemmän ja toisten vähemmän. Koen esimerkiksi itse syöväni hyvin monipuolisesti, mutta lihan, maitotuotteiden ja vehnän vähäisyyden vuoksi pyrin täydentämään ruokavaliotani vitamiineilla, kivennäisaineilla sekä superfoodeilla. Käyttämistäni superruoista olen kirjoittanut useampaan otteeseen aikaisemminkin, joten ajattelin tänään keskittyä pääasiassa kehoa helliviin pillereihin.
Seuraavia vitamiineja käytän itse päivittäin: B12-vitamiini on kasvissyöjän tärkein vitamiinilisä, sillä sitä saa luonnollisesti vain eläinperäisista tuotteista. B12-vitamiinia tarvitaan mm. punasolujen muodostamisessa, hermosolujen suojaamisessa, muistisairauksien ehkäisemisessä sekä rasva- ja proteiiniaineenvaihdunnassa. (Bethover, 1000 µg, vegaaniliiton suosituksen mukaan 2-3 päivässä) D-vitamiini on tärkeä lisä kaikille Suomessa asuville, niin sekasyöjille kuin kasvissyöjillekin. Kalsium (jonka puutteesta vegaanien/maidottomien kohdalla usein kohistaan) tarvitsee D-vitamiinia imeytyäkseen, joten siihen kannattaa ihan jokaisen kiinnittää huomiota. Pelkällä maidon juomisella ei siis käytännössä kovin pitkälle pötkitäkään! (Talvella Terveyskaista Aurinko 100 µg päivässä, kesällä Minisun 50 mg päivässä) Magnesium on puolestaan etenkin urheilijan kivennäisaine, jota tarvitaan muun muassa aineenvaihdunnassa, stressin ehkäisyssä, unenlaadun takaamisessa, lihasten palautumisessa, hyvän suorituskyvyn ylläpitämisessä, nivelvaivojen hoitamisessa, solujen ja entsyymien toiminnassa sekä hormonaalisen tasapainon ylläpitämisessä. Magneesiumia saa suhteellisen helposti monipuolisesta vegaaniruokavaliostakin, mutta liikunnallisessa elämäntyylissä se on hyvä lisä ihan ruokavaliosta riippumatta. RamaVit:in magnesium-sitraattiin on lisätty myös C- ja B6-vitamiinia, joista etenkin jälkimmäinen on hyvä vitamiini erityisesti kasvispainotteiselle syöjälle. B6-vitamiini vaikuttaa mm. ihoon, virkeyteen sekä psykologisiin toimintoihin. (RamaVit 1-2 annosta päivässä, Magnesium 170-340 mg, B6-vitamiini 2,5-5 mg) Näiden lisäksi kiinnitän huomiota myös jodin saantiin ja syön Spirulina-kapseleita päivittäin. Käytän Voimaruoan jodioitua himalajansuolaa ja suosin myös erilaisia merileviä, jotka sisältävät pieniä määriä jodia. Spirulinakapselit ovat puolestaan varsinaista superruokaa erityisesti kasvissyöjille, sillä ne sisältävät hurjat määrät B-vitamiineja, rautaa, kalsiumia ja seleeniä. Nämä eväät kun yhdistetään niihin monipuolisiin ateroihin, niin paketti pitäisi olla jo melkoisen hyvässä kasassa! :)
A few words about vegetarian diet, vitamins and supplements today! I personally feel weird about people saying that without meat or dairy you're definitely suffering from the lack of vitamins and calcium. Usually when you're following a diet, especially a plate-full-of-veggies kind of one, you're probably getting even more than just a regular eater. And if you're not getting them from the food, you've probably found out that what supplements you should definitely take. I personally use B12-vitamin (because it's mostly available only in animal sources), D-vitamin (because I live in Finland and well, it's a good supplement if you don't use dairy) and magnesium (because it's important for an active lifestyle). I also like to make sure that I get enough iodine and I use spirulina pills everyday as well. I think eating versatile foods is absolutely the key, but by using these magic pills you can easily complete you're diet :)

Likes

Comments

Heidi
Heidi,
Alan opiskelijana on piristävää nähdä asiallinen postaus aiheesta 😊 Välillä pistää ärsyttämään, kun asiasta puhutaan ilman kunnon perehtymistä. Siksi lämmittää aina mieltä, kun bloggaaja on tutustunut aiheeseen lähemmin!! Jos kiinnostaa, niin olen kirjoittanut aiheesta postauksen vuosi sitten http://smilebyheidi.blogspot.fi/2015/06/kasvissyojan-huolenaiheet.html Itse olen ollut kasvissyöjä jo 9 vuotta 😊smilebyheidi.blogspot.fi
Anna^
Anna^,
Voi hyvää päivää! Tään kännyn sanojen syöttö.... Ja kauhee väsymys siihen päälle. Mut joo, ehkä tuosta jotain selvää sai 😊
Write a comment...
IP: 82.99.3.229