Eleanorille kuuluu ihan hyvää

Kaupallinen yhteistyö - wsoy & suomalainen kirjakauppa

Kirjavinkeillä jatketaan - nimittäin tänään haluan tutustuttaa teidät Eleanor Oliphantiin, juuri lukemani kirjan päähenkilöön. Elanorille kuuluu ihan hyvää (mikä muuten on myös kirjan nimi!), eikä hän kaipaa elämäänsä mitään tai ketään. Eleanor on pian 30 vuotias yksinäinen selviytyjä, rutiinien orja ja nyt jo yhdeksättä vuotta samassa työpaikassa - aina maanantaista perjantaihin klo 8:30 - 17:30. Hän ei valita. Eikä kyllä puhu joutavia muutenkaan, vaan sosiaaliseen tilanteeseen joutuessaan hän vastailee hyvin korrektilla kirjakielellä - suoraan mitä ajatteleekin. Hän viettää ruokatuntinsa tyytyväisenä ristisanatehtävien parissa ja on puhumatta kenellekään perjantai-iltapäivästä maanantaiaamuun. Tämä nuori nainen on älykäs ja sivistynyt, mutta hänellä ei ole hajuakaan kuinka toimia baaritiskillä tai vastata viestiin LOL.

Eleanor tietää kuinka pysyä hengissä - muttei kuinka elää.

Kirjan edetessä Eleanorin rutiinit ja yksinäisyyskupla alkaa rakoilla, kun hän tutustuu monen mutkan kautta työpaikkansa sinnikkääseen IT-mieheen. Eleanor saa ystävän. Hän huomaa pian minkälaista elämä voikaan olla ja tajuaa, ettei hänelle ehkä kuulukaan ihan niin hyvää, kuin hän oli oikeasti luullut. Mistä Eleanorin monen vuoden eristyneisyys on sitten lähtöisin? Entä mikä tarina on hänen kasvojensa arvilla? Tai miksi hän puhuu joka keskiviikko äidilleen - lähinnä vain kuunnellakseen hänen masentavia haukkuja?

___

Let's continue with book tips! I want to introduce you Eleanor Oliphant, the main character of a book I just read. Eleanor Oliphant is completely fine (that's the name of the book as well) - thank you very much. She's content with her life and she's almost 30 years old. She is a "lonely survivor", very routine-oriented and been in the same work for the last nine years - from Monday to Friday at 8:30 to 17:30. She doesn't complain. Or talk much either - except in a necessary social interaction she talks literary language and speaks out without thinking. She doesn't talk to anyone between Friday afternoon and Monday morning and even though she's clever and civilized, she's clueless when it comes to bars and texting with LOL's. Except one day her routines change, when she meet an IT-guy from work. She realize what a life could be and also that maybe she's not so fine after all. What is the story behind of her isolation? And what are the scars on her face? And why does she talk to her mother every Wednesday - even though she's just criticizing Eleanor?

"Terästäydyin parhaani mukaan ja kirjoitin hammasta purren yhdellä sormella: c u e. Olin jäljitellyt Raymondin tapaa viestiä, mutta en pitänyt siitä alkuunkaan. L o l sai puolestani jäädä omaan arvoonsa."

Pinnan alla olevista aiheista huolimatta kirja on pääosin positiivinen ja paikka paikoin hulvaton. Small talk ei ole tosiaan Eleanorin heiniä ja kömpelöt sosiaaliset kohtaamiset ovat kirjan parasta antia. (Ei lainkaan ivaavasti, vaan enemmänkin hyväntahtoisella ja välillä jopa samaistuttavalla tavalla). Kuinkahan kankeita minunkin keskustelut olisivat, jos tietynlainen opittu kohteliaisuus ja hyvän päivän jutustelu otettaisiin pois? Myös Eleanorille täysin uudet kokemukset aina haleista pienen lahjan saamiseen pistävät hymyilyttämään - etenkin kun itsekin kokee arvostavansa elämässä eniten juurikin niitä arkisia eleitä ja asioita.

___

Even though there's dark subjects behind everything, the tone of this book is positive and quite hilarious. Small talk isn't Eleanor's thing and awkward social situations are one of the best part of this book. (Not in a mocking way, but because of sympathy and sometimes identification as well). I wonder what my social skills would be, if there were not any learned politeness and small talk in general? Also her new experiences all the way from receiving hugs and little gifts got me smiling - mainly because I think the small little kindness is the most important in life as well.

"Kun katselee hetken ympärilleen ja huomioi monia pieniä yksityiskohtia, olo... kevenee."

Kirja on siis kokonaisuudeltaan hyvin erilaisia tunteita herättävä ja voisin kuvitella, että ihmiset kokevat sen sävyn hieman erilailla. Toiset ehkä keskittyvät enimmäkseen tähän hauskaan ja kepeään puoleen, kun taas toiset eivät löydä kirjasta juurikaan naurunaihetta. Mielestäni tämä oli sekotus kumpaakin ja pisti miettimään asioita suuremmassakin mittakaavassa - mm. hiljaisen yksinäisyyden yleisyyttä, lapsuuden vaikutuksia aikuisuuteen, monien sosiaalisten tilanteiden pintapuolisuutta, epäitsekkäitä tekoja ja arjen pientä ystävällisyyttä. Myös kirjan loppuhuipennus oli mielestäni ennalta arvaamaton ja avartava - käytännössä selitys kaikkeen.

Suuri suositus siis tälle menestyskirjalle - tästä tulee vielä iso juttu. Elokuvakin on jo suunnitteilla (ja olen kuullut vähän huhua, että Reese Witherspoon saattaisi olla hyvä Eleanor), joten suosittelen ehdottomasti tarttumaan tähän nyt jo leffaa odotellessa. Lukuostoksille Suomalaiseen pääset tästä! <3

___

I'd say the book is all in all very emotional - there's a lot of different feelings and I think people might get the tone of it a bit differently as well. I think some are focusing more on the funny and bright side and others might think there's nothing funny about. I personally thought it's a mixture of these two and it also got me thinking about things in a bigger picture - for example a quiet loneliness, childhood's impact on adulthood, superficiality of many social situations, unselfish actions and small, everyday kindness. Also the ending of the book was very eye-opening and it answered all of the questions I had during the book.

Therefore I'm definitely recommending it - Eleanor will be a big thing. There will be a movie as well (and I've heard that Reese Witherspoon might be quite good Eleanor), so I'd grab it now before the movie hustle. Happy reading you guys! <3

Likes

Comments

Elisa
,
Kiitos kirjavinkistä, menee lukulistalle asap! Vielä, kun tulis aurinko ja lämpö, niin olis ihana lueskella pihalla aurinkotuolissa 😉 <3
johannaturpeinen
johannaturpeinen ,
Hei mahtavaa!! Ja eikös Suomeen ole nyt luvattu ihan huikeita ilmoja?! <3
nouw.com/johannaturpeinen
Emmiina
,
Kirja kuulostaa kivalta ja tosi hyvältä lisältä perus hömppäkirjoihin! 😊 ps. mistä toi ihana mekko/jumpsuit on?
johannaturpeinen
johannaturpeinen ,
No nimenomaan! Tää oli mun mielestä just sopiva sekoitus hömppää ja vakavampaa aihetta 😊 Mekko on Ginan!
nouw.com/johannaturpeinen
SaraV
SaraV,
Tästä kirjasta oonkin kuullut paljon hyvää ja nappasin sen Lontoosta palatessa lentokentältä mukaan! Heti kun pääsykokeisiin lukeminen on ohi, niin otankin tämän kesälukemiseksi 😊
nouw.com/sarav
johannaturpeinen
johannaturpeinen ,
Hei super!! Täydellistä kesälukemista! Tsemppiä lukemiseen <3
nouw.com/johannaturpeinen