Autumn in a (veggie) bowl


Yhteistyöreseptit GoGreenin kanssa jatkukoon ja tänään vuorossa olisikin yksi vakkarilounaistani! Lounasbowlit (erityisesti kvinoapohjaiset) ovat nimittäin olleet suuri hitti myös omassa ruoanlaitossani, sillä vaikka suosinkin terveellistä sekä ravintorikasta ruokaa, pyrin tekemän nopeita ja ‘jääkaapista suoraan lautaselle’ – tyyppisiä aterioita. Tapaan valmistaa lisukkeita jääkaappiin kerralla sen verran runsaasti, että voin yhdistellä raaka-aineita mieleni mukaan monen päivän ajan ja arjen ruokailut menevät näin sujuvasti kiireestä huolimatta.

Koska kananpojan minuuttipihvit ovat jääneet ruokavaliostani jo vuosia sitten, nopeat lounaat syntyvät pääosin kuivakaappimme avulla ja erilaiset hummukset, tahnat, pähkinät, siemenseokset, kvinoalisäkkeet ja kasvikset ovat löytäneet paikkansa lautaseltani. Minusta on tullut paljon kokeilevaisempi ruoanlaittaja ja kiitos tämän muutoksen, annokseni koostuvat nykyään mitä monipuolisimmista, värikkäimmistä ja herkullisimmista raaka-aineista. Puhumattakaan sesonkikasvista, joita suosimalla ruokavalio väistämättäkin monipuolistuu ja muuttuu astetta ravintotiheämmäksi, tuoreemmaksi, ympäristöystävällisemmäksi sekä tietenkin maukkaammaksi. Tämänkin syysreseptin täyttävä siemennäkkäri, punajuurella tuunattu hummus ja mausteiset bataattiranskikset maistuvat kvinoan kera niin herkulta, että uskaltaisin suositella tätä komboa myös lihansyöjille. Etenkin nyt, kun lihaton lokakuukin tekee taas tuloaan! ;)

Here's my favorite way to lunch: just throw your favorite things in a bowl. I prefer healthy and nutritious food, but I also want my lunches to be quick and easy. And since I haven't been eating minute stakes in years, all kinds of spreads, nuts, seeds, quinoa toppings and veggies are on my grocery list now. When I'm looking back at my eating habits, I can see how they're changed in a good way. This recipe is a living example of a versatile, colorful and nutritious lunch, which I would recommend a meat lover as well. Especially now that meatless October is around the corner!

Syksyinen kasviskulho (gluteeniton)

Pohja - kvinoaa, erilaisia salaatteja, pekaanipähkinöitä, laadukasta fetaa ja kuivattuja karpaloita.
Ranskalaiset - 1 bataatti, oliiviöljyä, cajun maustetta, merisuolaa, mustapippuria ja cayennepippuria.
Punajuurihummus - 200 g kikherneitä, 1,5 rkl tahinia, 2 rkl sitruunamehua, suolaa, 2 valkosipulinkynttä ja 1 valmispunajuuri.
Näkkäri - GoGreen Cracker Mix - pussi, merisuolaa, mustapippuria, kuivattua basilikaa ja oreganoa.
Salaatinkastike - noin 1,5 rkl sitruunamehua, 1 rkl oliiviöljyä, hieman vettä, kuivattua basilikaa, suolaa ja mustapippuria.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Tee cracker mixin seos, anna sen seisoa noin 20 minuuttia ja paista pellille levitettyä näkkäriä uunissa noin 45 minuuttia. Keitä kvinoa ohjeen mukaan, huuhtele salaatti ja sekoita pohjan ainekset keskenään, kun kvinoa on jäähtynyt. Huuhtele myös bataatti huolellisesti, leikkaa se kuorineen ranskalaisten muotoon ja kaada bataattilohkot pellille. Sekoita joukkoon oliiviöljy sekä mausteet ja paista noin 20-30 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Pilko sillä välin valmispunajuuri, kuori valkosipuli ja sekoita lopuksi hummuksen ainekset keskenään sauvasekoittimella. Kun kaikki komponentit ovat valmiita, asettele ne lautaselle haluamallasi tavalla ja kaada päälle tekemäsi sitruunakastike. Aloita dippaamalla näkkäriä hummukseen ja nauti!

Seasonal veggie bowl (gluten free)

For the base - quinoa, salads, pecan nuts, good quality feta and dried cranberries.
Fries - 1 sweet potato, olive oil, cajun spice, sea salt, black pepper and cayenne pepper.
Beet hummus - 200 g chickpeas, 1,5 tbsp tahini, 2 tbsp lemon juice, sea salt, 2 garlic cloves and 1 ready-made beetroot.
Crackers - Cracker mix by GoGreen, sea salt, black pepper, dried basil and oregano.
Dressing - 1,5 tbsp lemon juice, 1 tbsp olive oil, a bit of water, dried basil, sea salt and black pepper.

Preheat the over to 200C. Mix the cracker mix, let it sit for 20 minutes and bake about 45 minutes. Prepare quinoa, rinse the salad and mix the base ingredients together. Rise sweet potato as well, cut it like fries and pour them into the tray. Mix them together with olive oil and spices and bake about 20-30 minutes. In the meantime, cut the beet, prepare the gloves of garlic and mix all hummus ingredients together. Once everything is done, place them into the bowl, pour the dressing over and start by dipping the crackers in the hummus. Enjoy!

Likes

Comments

Erica,
Näyttää hyvältä, nytkin löytyy jääkaapista valmiiksi keitettyä kvinoaa ja kikhernetahnaa. 😉
www.lily.fi/blogit/ericak
Ansku,
Uuu, tämä menee testiin. Nam!!!♡♡♡
www.peaceandstyle.fi
Jennan
,
Kiva kun jaat näitä reseptejä! 😊
iipa
,
Mikä on valmispunajuuri? 😃 Säilyke?
Johanna
,
Sitä se ainakin omalla kohdallani on, aikoinaan kun vaihtoehdot olivat lähinnä kana tai jauhenliha ja riisi tai salaatti 😃
Johanna
,
Eikun hommiin Erica 😉
Johanna
,
Namiiii ihana kuulla!!
Johanna
,
Ravintorikkaampi 😊 Eli käytännössä siis terveellisempi!
Johanna
,
Ihana kuulla Jennan!
Johanna
,
Joo se xD Niitä hedelmäosastolla olevia, suolakurkkujen vierestä!