9 ajatusta reilaamisesta

Matkamme reililiput tarjosi VR.

- Reilaaminen ei tarkoita suihkuttomia viikkoja ja hämäriä hostelleja, vaan elämisen tason voi luonnollisesti valita itse. Me suosimme esimerkiksi kolmen/neljän tähden hotelleja sekä vastarempattuja Airbnb asuntoja, joista kallein oli 85€/yö. - Myös pakkaamista pelotellaan ihan turhaan, sillä reissussa pärjää mainiosti perinteisellä matkalaukullakin. Mikäli luvassa ei ole extreme-yöpymistä vuorilla, juna-asemalta pääsee usein näppärästi keskustan hotelleihin ja itse ainakin koin laukun vetämisen helpommaksi kantamisen sijaan. - Sanoisin, että paras aika kaupunkihyppelylle on juurikin kevät. Kun liikkeessä on jatkuvasti ja tavaroita saa kuljetella lähes joka päivä (vaikka sitten vetämälläkin), paahtava helle ei välttämättä ole paras matkakumppani. Myös turisteja kaupungeissa on huomattavasti vähemmän keväällä, kuin kesälomien aikaan!
- Reissu kannattaa mielestäni aloittaa ja lopettaa lentämällä, sillä se säästää hurjasti aikaa ja varmasti myös voimia. Me pohdimme aluksi rajan ylittämistä laivalla ja Ruotsista Ranskaan menoa junalla, mutta hieman kalliimpi vaihtoehto tuntui järkevämmältä matkustusaikoja verratessa. Suosittelen siis päättämään aloitus- ja lopetuskaupungin (tapauksessamme Nizza ja Split), varaamaan lennot valmiiksi ja suunnittelemaan reitin niiden mukaisesti! - Peukutan myös ykkösluokan ja junien paikkavarausten puolesta, sillä matkustaminen on näin paljon miellyttävämpää. Etenkin Italiassa business-luokka oli nimensä veroinen, kun hytti oli täysin hiljainen ja tarjoiluvaunusta sai hintaan kuuluvia snackseja, mehua, vettä, kahvia ja lehtiä. - Myös Italian perusluokka on siisti ja pikajunat kulkevat joka suuntaan helposti. Sen sijaan esimerkiksi Kroatian puolella meno on aika hidasta ja eräänkin paikallisen mukaan halpaa, mutta epäluotettavaa. Meillä meni kaikki hyvin, mutta reissumme parhaat junat olivat ehdottomasti Italiassa!
- Junissa on harvoin wi-fiä (paitsi juurikin Trenitalian business-luokassa), joten kirjat ovat ehdottomasti kantamisen arvoista pakattavaa. Aika kuluu nopeasti maaseutumaisemiakin katsellessa, mutta en nousisi junaan ilman eväitä ja mieleistä tekemistä! - Vähempi on parempi siinä mielessä, ettei junassa tarvitse tuhlata kauniita päiviä. Me pyrimme valitsemaan kohteemme niin, että kaupungit olivat keskimääräisesti kahden-kolmen tunnin välein toisistaan ja otimme aina mahdollisimman aikaisen junan. Trieste-Zagreb ja Zageb-Split taisivat olla reissumme ainoita pidempiä matkoja (johtuen tosin myös hitaammista junista)! - Ja viimeisenä tärkein pointti, reilaaminen on oikeasti mielettömän hauskaa ja äärimmäisen vapauttavaa, kun reittiä voi suunnitella oman mielen mukaan matkan edetessä. Myös yöpaikan löytää aina, vaikka varauksen tekisikin viime hetkellä. Reissumme oli ehdottomasti yksi avartavimmista ja ikimuistoisimmista matkoistani ikinä, enkä epäile jatkossa yhtään junalla matkustamista ulkomailla. Suosittelenkin kaupunkihyppelyä JOKAISELLE - en ainoastaan super seikkailunhaluisille rinkkamatkustajille ;) Here's a few thoughts about interrailing from my point of view. First of all, you don't have to be weeks without showering or stay in dirty hostels - you can obviously choose how to live. The same thing goes with packing actually, if you're not planning to do extreme hiking with your luggage, you can absolutely travel with a suitcase. The best time to do all of this must be spring, because you don't want to be an extremely sweaty when changing the city. I'd recommend to choose the city you're going to start and end the journey beforehand, because at least for us flying was the best option to get out from Finland (and go home as well). What it comes to trains, I'd say 1st class railing pass is a good investment. There's usually not a wifi on the trains, except in the business class of Trenitalia. The trains in Italy were really nice in general, unlike in Croatia they were quite slow and a bit untrustworthy, as one local said. And what about choosing destinations, I think the most important thing is to think about the distances, so you don't have to spend beautiful days inside. Also, I'd recommend to travel as early as possible! Anyway, this was one of my greatest adventures, so I would highly recommend traveling by train for literally everyone!

Likes

Comments

Johanna
,
Minä taas näen asian niin, että reilata voi ihan itselleen sopivalla budjetilla ja se mainitsemasi "perimmäinen tarkoitus" on voinut vähän muuttua kaupunkihyppelyn yleistyessä. Minun ainakin! Meille juna ja reilaaminen mahdollisti monien paikkojen näkemisen sekä siellä helposti liikkumisen, mutta muuten elettiin ihan meidän tavallisten reissujen tapaan. 😊 Ei kai junamatkailuun ole enää mitään tiettyä kaavaa - käsittääkseni monet muutkin lentävät jonnekkin, liikkuvat ympäriinsä junalla ja lentävät viimeisestä kohteesta taas takaisin!