12 tips for healthy traveling

Olen aloittanut yhteistyön Suomen laadukkaimman superfoodfirman Puhdistamon kanssa ja inspiroiduin heidän kätevistä eväspakkauksistaan kirjoittelemaan hieman terveellisen ruokavalion ylläpitämisestä matkustaessa. Monille tällainen muutos rutiineihin voi tuottaa melkoista päänvaivaa ja terveelliset elämäntavat tuntuvat lähes mahdottomilta reissun päällä, mutta olen kehitellyt itselleni omat konstini, joiden avulla voin hyvin myös oman kodin ulkopuolella.

1. Pakkaa mukaan helppoja eväitä. Itse otan matkaan aina esimerkiksi manteleita, pähkinävoita, chia siemeniä, raakapatukoita, kuvassakin näkyviä Puhdistamon eväspusseja, kuivattuja marjoja (mulperi, goji, karpalo jne) ja tuoreita hedelmiä. Myös lisäaineettomat pikapuurot sekä proteiini- ja superfood-jauheet ovat hyviä matkaeväitä, mitä on myös helppo kantaa mukana. Näitä kaikkia yhdistelemällä terveellisiä välipaloja saa kasattua hyvinkin nopealla varoitusajalla ja niitä voi valmistaa niin kentällä, koneessa kuin kohteessakin.

2. En ole tainnut koskaan syödä lennolla tarjottua ruokaa, vaan olen aina varautunut matkaan omilla eväilläni. Mennessä syön kotona juuri ennen lentoa ja matkan pituudesta riippuen tankkaan koneessa yllämainituilla välipaloilla ja vedellä. Tulomatkalle haen usein kentältä itse koottavan salaatin, sillä kaiken sen odottelun ja matkajärjestelyjen jälkeen haluan nauttia koneessa kunnollisen aterian.

3. Omien eväiden lisäksi käyn myös paikallisista ruokakaupoista mm. tuoreita hedelmiä, vihanneksia ja riisikakkuja, joita voin tarpeen tullen napostella ruokien välissä. Pyrin pitämään ateriarytmistäni kiinni myös matkustaessa, joten hyvät välipalat ovat tärkeitä ravintolaruoan vastapainoksi. Paikallisissa ruokakaupoissa kiertely on aina yhtä mielenkiintoista, eikä näin esimerkiksi viikon hedelmiä tarvitse raahata kotoa asti. Läpivalaisussa epäilystä aiheuttavat aterimetkin kannattaa tarvittaessa ostaa vasta kohteesta, mikäli sellaisia vaikkapa hedelmien lohkomiseen tarvitsee. Pieni hedelmäveitsi ei ainakaan omilla reissullani ole paljoa maksanut! Kylmää tarvitsevat raaka-aineet saa taas helposti varastoitua hotellihuoneen jääkaappiin ja mikäli sellaista ei ole, voit pyytää hotellin henkilökuntaa tyhjentämään käyttämättömän minibaarin ja säilöä jääkaappituotteet sinne.

4. Tankkaa aamulla. Valitsen aamupalabuffetista puuroa, kananmunia ja hedelmiä - mikäli vain mahdollista. Ulkomailla aamiaistarjonta on aina melkoisen vaihteleva, mutta pyrin kuitenkin saamaan lautaselleni hyviä hiilareita, proteiinia sekä vitamiineja joko kasviksista tai hedelmistä. Mikäli aamiaistarjonta on todella kehno, ensimmäisen kohdan eväsvaihtoehdoista saa myös taiottua nopeasti ravinteikkaan aamupalan. Hotelleissa tarjotut mehut ovat usein todella sokeripitoisia, joten juon niiden sijaan teetä sekä vettä. Aamiaislautasen ylimääräisen kananmunan tai hedelmän voikin sitten säästää vaikkapa välipalaksi, koska hei - kyllä hätä keinot keksii!

5. Jos noudatat jotakin tiettyä ruokavaliota, pysy siinä myös lomamatkallasi. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että kroppa voi reagoida ikävästikin suuriin ruokavaliomuutoksiin ja vääränlainen ruoka voi jopa pilata kokonaisen lomapäivän. Herkutella siis saa ja pitää, kunhan sen vain tekee kohtuudella. Terveellisestä ruokavaliosta ei kannata hypätä suoraan viikon mittaiseen pizzaputkeen, vaan nautiskella herkuista siinä ravitsevan lomaruokavalion ohella. Herkkävatsaisten kannattaa myös syödä koko reissun ajan maitohappobakteereita (ehkäisevät pienten muutosten oireilemista vatsassa) ja vaikkapa psylliumia kuitulisänä, että vatsa toimii hyvin matkustusolosuhteista huolimatta. Lomallahan nimenomaan halutaan voida erityisen hyvin, joten mikset tukisi sitä myös ruokavalion avulla?

6. Tutki kohteen ravintolatarjontaa ennakkoon. Googlesta ja Tripadvisorista löytyy mm. hakusanoilla gluten free, paleo ja organic käytettynä kohteen nimen kanssa hyviä vaihtoehtoja tietyn ruokavalion noudattajille. Nykyään myös lähes kaikkien ravintoloiden nettisivuilta löytyy heidän tarjoamat menut, jotka voivat myös helpottaa päätöstä eri paikkojen välillä.

7. Valitse ravintolassa puhtaita ja yksinkertaisia raaka-aineita. Syön itse reissatessa eniten mereneläviä höyrytettyjen tai paahdettujen kasviksien kanssa ja vältän taas aterioita, joiden valmistustapaa tai raaka-aineita en tiedä. Monet paikalliset ravintolat käyttävät kauden parhaita tuotteita, joten esimerkiksi paahdetut kasvikset ovat ravintoarvojensa lisäksi usein myös maukkaampia kuin ateriat, jotka ovat peitetty kermaisilla kastikkeilla tai friteerauksilla. Voit myös halutessasi pyytää annoksen/salaatin kastikkeen erilliseen kuppiin tai lautasen sivuun, jotta voit itse annostella sitä ruokaasi haluamasi määrän. Kysy tarjoilijoilta raaka-aineista ja pyydä häntä suosittelemaan sinulle sopivaa annosta, mikäli et sellaista itse löydä!

8. Mikäli tavoittelet terveellistä reissaamista, kannattaa luonnollisesti välttää myös alkoholia. Älä aloita virvoitusjuomien nautiskelua heti koneessa ja pysyttele vedessä myös kohteen rantatuoleilla, etenkin päiväsaikaan. Illallisella sitten voikin hyvillä mielin nautiskella vaikkapa lasin viiniä, mikäli sellainen tuntuisi ruoan kanssa maistuvan.

9. Juo vettä. Paljon. Syitä tähän tähän keksisin aivan lukemattomia määriä, mutta mainitaan nyt kuitenkin vain muutamia. Etenkin kuumissa maissa juominen on ehdottoman tärkeää, mutta nestenukan välttämisen lisäksi vesi kiihdyttää esimerkiksi aineenvaihduntaa, joka usein matkustaessa hidastuu. Riittävä vedenjuonti pitää myös suorituskyvyn, vireystilan ja vastustuskyvyn kunnossa, mitä nyt erityisesti matkustaessa kaivattaisiin. Itse olen yleensä ostanut kaupoista litran pulloja isoissa paketeissa, raahannut ne jollain ihmeen kaupalla hotellille ja kaatanut siellä vettä pienempiin pulloihin, joita on helpompi kannella mukana.

10. Ota mukaan hyvät treenikengät. Koska herään lomallakin ennen seuralaisiani, treenaan aina muita nukkujia odotellessa. Lähden mieluiten lenkille uusiin maisemiin, mutta toisinaan hotellin sali tai jopa hotellihuone toimii treenipaikkana. Ainakin omilla reissullani yksi kohokohdista on aina päästä rannalle treenaamaan ja kokeilemaan vaikkapa jotakin uutta lajia, esimerkiksi viime kesänä SUP-lautailua. Vaikka lomalla ollaankin, mielestäni aktiivisuus ja tietynlaiset rutiinit on hyvä ylläpitää maanvaihdosta huolimatta, kun vain kaiken tämän muistaa tehdä nautiskellen.

11. Kävele (monestakin syystä). Näät kaupunkia metrokyytejä paremmin ja saat samalla hyötyliikuntaa. Muille valokuvausta harrastajille suosittelisin heittämään ne treenikengät jalkaan ja lähtemään kameran kanssa tutkiskelemaan kaupunkia, askelmittarissa saattaakin pikku kiertelyn jälkeen odottaa melkoisen yllättävä luku!

12. NAUTI! Lomaile ihan vapaasti, mikäli yllä olevat vinkit tuntuvat liialliselta suorittamiselta. Tarkoituksena ei todellakaan ole nipottaa, vaan ajatella nimenomaan sitä omaa hyvinvointia, jota lomalta aina ensisijaisesti lähdetään hakemaankin. Sen takia en siis heittäisi totuttuja ruokailutottumuksia, vatsaa ja aineenvaihduntaa kerralla sekaisin, vaan pyrkisin sellaiseen kultaiseen keskitiehen niin rentoutumisen, ruokailun, kuin liikunnankin osalta. Nauttikaa lomistanne ja voikaa hyvin! <3

1. Take some easy and healthy snack choices with you. For example almonds, nuts, nut butters, chia seeds, raw bars, dried berries and fresh fruits are great emergency meals you can eat on the road. 
2. Try to avoid an airplane food and eat before your flight or prepare a meal to-go before leaving. 
3. Shop at the local grocery store and buy for example fresh fruits, veggies, rice cakes and cutlery. If there's no fridge in your room, just ask for the hotel to empty the mini-bar for you.
4. Fuel your body in the morning. At the breakfast buffet I usually go an oatmeal, eggs, veggies and fruits. Drink water or tea instead of sugary juices. 
5. Stick to your diet even on vacations. Changing diet can seriously affect your body in a bad way and even ruin an entire day.
6. Use review sites like Google or Tripadvisor when you're searching out restaurants to go. Search the name of the city you're visiting, along with keywords like gluten-free, paleo, organic etc. 
7. Choose fresh and simple ingredients at the restaurants. Ask them to leave the sauce on the side of the dish, so the food is not all covered with unhealthy sauce. 
8. Avoid alcohol. 
9. Drink loads of water.
10. Pack your running shoes when you head off for a vacation. Workout at the beach, try a new sport or use a hotel gym.
11. Walk as often as possible. It's the best way to explore the city and it's good for you.
12. ENJOY! Don't stress about the food and exercising, just take care of yourself. Don't turn you eating habits, stomach and metabolism upside down by changing your diet completely, just eat moderate amounts and remember to stay active!

Likes

Comments

Johanna,
Ihana kuulla, kiitos kommentistasi 😊
www.blogger.com/profile/094266428730348888
Johanna,
Heiii ihana kuulla! Kiitos Vilma ja ihanaa reissua!<3
www.blogger.com/profile/094266428730348888
Johanna,
Olen itse varsin herkkävatsainen ja tottunut puhtaaseen ruokavalioon, eli huomaan olossani heti muutoksia epäterveellisen ruoan jälkeen. FODMAP-hiilihydraatteja sisältävät ruoat ovat "pahimpia", eli saan esimerkiksi leivästä vatsaväänteitä. Osaan jo ennakoida huonon olon ja kaksinkertaiseksi turvonneen vatsan, joten mäkkiruoka ei todellakaan ole mielitekojeni kärjessä 😃 kroppa ilmeisesti tottuu siihen mitä sille tarjotaan ja reagoi vastaavasti niihin raaka-aineisiin, mitä ei normaalisti suuhun laittaisi. Kuten jo postauksessakin sanoin, ihan omaa oloa ja hyvinvointia ajattelen, enkä koe sitä mitenkään tylsänä asiana 😊 kyllä mäkin nautiskelen, syön herkkuja ja nappaan toisinaan lasin viiniä, ei tämä postaus mitenkään nautiskeluja kieltänyt, heh!
www.blogger.com/profile/094266428730348888
Anonyymi
,
sinäsä vähän harmittaa kun haluaisin testata kaikkia raakakakkuja jne. mutta melkeen kaikessa nykyään on pähkinää/mantelia ja oon todella pahasti allerginen :/ 😟 miten nuo patukat tossa kuvassa, sisältääkö nekin (tietty tossa yhessä on..?)
pilvindy,
Tosi kiva postaus!! Täytyy pitää nää vinkit mielessä ens kerralla kun matkustaa 😊 Mulla on kans tosi herkkä vatsa ja lomilla tulee helposti syötyä miten sattuu ja liikuttua liian vähän! Mä tykkään näistä hyvinvointipostauksista tosi paljon! Koitan vielä ettiä sellasta ruokavalioo mikä sopis mulle parhaiten ja tästä saa paljon inspiraatioo ja ideoita 😊 Kiitos siis ihanasta blogista!
www.blogger.com/profile/063467728822473571
Anonyymi
,
Tämä postaus tuli todella tarpeeseen! Lähden ulkoimaille viikon päästä, joten kiitos!! 😊
Johanna,
Voi eii! 😟 Joo, patukoissa yleensä kaikissa on. Tässä eväspussissa ei, tätä voisit koittaa!

http://www.puhdistamo.fi/puhdistamo/puhdas-snack-maukas-marjasekoitus
www.blogger.com/profile/094266428730348888
Johanna,
Kiitos kovasti ihanasta kommentista! Kokeilemallahan se juurikin selviää, tsemppiä! 😊<3
www.blogger.com/profile/094266428730348888
Johanna,
Huippua!! Ihanaa lomaa 😊<3
www.blogger.com/profile/094266428730348888