10 food rules of mine

Food, Lifestyle, Wellness
1. Syön aina kun on nälkä. En suosi diettejä, paastoja tai vaihtuvia "massakausia", vaan syön ihan oman intuition mukaan aina kun siltä tuntuu. Ainakin omalla kohdallani aterioiden skippaaminen tai nälässä riutuminen kasvattaa väsymyksen lisäksi myös herkkuhimoja, joten pyrin pitämään nekin poissa säännöllisellä ruokavaliolla.

2. En seuraa kaloreita. Jos tarvitsen ns. paketissa olevaa tuotetta, kurkkaan lukujen sijaan mielummin tuotteen ainesosiin. Energiaa me tarvitsemme, mutta lisäaineita emme. Valitsen siis tuotteen, jossa on mahdollisimman vähän sellaisia aineita, mitä en tiedä!

3. Suosin rasvoja: pähkinöitä, siemeniä, kookosöljyä, oliiviöljyä, avokadoa ja laadukkaita lampaan/vuohenjuustoja. Ne pitävät minut kylläisenä ja antavat makua niin salaatteihin, keittoihin kuin puuroihinkin. Valitsen aina täysrasvaisen rasvattoman sijaan, sillä vähärasvaisissa maku on usein korvattu lisäaineilla.

4. Syön ns. kunnon aterioita niin, etten tarvitse napostella jatkuvasti välipaloja. Olen oppinut tämän kantapään kautta; rahkoilla ja muilla välipaloilla korvatut päivälliset eivät pidä kylläisenä iltaan saakka. Ravitseva aamiainen, lounas ja päivällinen pääosin riittävät ja niitä voi aktiivisena päivänä täydentää esimerkiksi smoothieilla, mehuilla, kasviksilla ja guacamolella, hedelmillä, kananmunilla tai pähkinöillä.

5. Vatsani on herkkä, joten vältän mm. valkoista sokeria, vehnää ja lehmänmaitoa. Myöskään raaka sipuli, kaalit tai hiilihapot eivät ole vatsani parhaita ystäviä, mutta jos haluan, voin syödä niitä joskus ihan tietoisesti. Kuuntelen kroppaani ja etsin sille kaikista parhaat vaihtoehdot, kuten luonnolliset makeuttajat, kasvipohjaiset jauhot ja esimerkiksi kauramaidot!

6. Herkuttelen mieluiten raakasuklaalla, taateleilla ja pähkinävoilla, sillä rakastan niiden antamaa energistä oloa. Jos taas mieleni tekee jostain syystä karkkia, ostan yleensä spelttilakuja tai salmiakkeja. Herkuttelen mielummin usein ja vähän, kuin että ahmisin kerralla yhden levyllisen suklaata. 1-2 palaa riittävät mainiosti tuhoamaan herkkunälän säännöllisen ruokavalion ohella! En pidä suolaisista herkuista kuten sipseistä tai hampurilaisista, syön mielummin kunnon ruokaa suolaisiin mielitekoihini.

7. Syön aina melko tuhdin aamiaisen; puuron chiaisiemenillä, pellavansiemenrouheella, banaanilla ja pähkinävoilla höystettynä. Näin saan kroppani heti aamusta heräämään ja loppupäivän mieliteotkin pysyvät poissa. Hyviä hiilareita, rasvoja ja siemeniä on ehdottomasti saatava heti aamusta - puurosta en siis luovu!

8. Ruokavalioni koostuu pääasiassa hevi-osastolta, jota täydennän aina proteiineilla, rasvoilla ja tarvittaessa vielä hyvillä hiilareilla. Kala, kasviproteiinit ja tofu ovat yleisimpiä proteiininlähteitäni, lihaa tai kanaa en juurikaan syö. Hiilareista suosin taas eniten kvinoaa, tattaria sekä juureksia!

9. Juon paljon vettä, noin 2-3 litraa päivässä. Ilman sitä aineenvaihduntani ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla, olo on tukkoinen ja herkkuhimot tulevat helposti esiin. Ajoitan vedenjuonnin aina ruokien väliin ja pyrin aterioiden yhteydessä juomaan hyvin vähän, ettei vesi vaikeuta ruoan sulamista.

10. Uskon, että kun ruokavalio on kunnossa, kroppa kyllä kertoo mitä se tahtoo. Yleensä se tahtoo melko kevyttä, ravintorikasta ruokaa ja usein, mutta toisinaan en edes yritä tukehduttaa sen mielitekoja. Voin siis syödä lihaa, jos minun sitä jostain syystä tekee mieli. Voin tehdä lounaaksi puuroa, vaikka olisinkin syönyt jo yhden aamulla. Voin juoda lasin kaksi viiniä, jos sitä minulle jossain tarjotaan. Kun perusasiat ovat kunnossa ja voi sanoa syövänsä 90% terveellisesti, lopuista ei todellakaan tarvitse stressata!

Siinä 10 tärkeintä ruokavalioni periaatetta, samalla tyylillä olisi tulossa vielä postaus liikuntatottumuksistani. Toivottavasti saitte tästä jotakin irti, minä lähden nyt tekemään jonkinlaisen aamutreenin!

1. I eat whenever I'm hungry. No diets, fasts or bulking seasons, just intuitive eating and listening my body.
2. I feel like it's not the calories, quality is what counts. We need energy but we definitely don't need additives.
3. Healthy fats (nuts, seeds, coconut oil, olive oil, avocado) keeps me going and controls the cravings.
4. I rather eat rich meals than snacks. I've learned it from my mistakes; replacing dinner with quarks or that kind of snacks isn't a good deal. It's far away from nutritious and they doesn't keep your cravings away.
5. Because of my sensitive stomach, I avoid white sugar, wheat and cow's milk. There's a list of the foods that is not that good for me, but knowing them and my body helps a lot when I'm planning my meals.
6. I treat myself with raw chocolate, fresh dates and nut butters. I love how they make me feel so energized!
7. Breakfast is the king of my meals, I always eat quite a hearty breakfast. Oatmeal with banana, seeds and nut butter!
8. My everyday diet consist a lot of vegetables, roots and fruits. They are the base of every meal and I usually eat them with proteins and good fats. Fish, vegan proteins and tofu are my favorite protein sources!
9. I drink about 2-3 liters of water every day.
10. I trust that my body will tell me whatever it wants. Most of the time it tells me to eat healthy, nutrious food, but I'm not going to fight against my cravings if I had some. I can eat meat or drink few glasses of wine if I'm in the mood for them. When you're diet is 90% clean, there's no need to worry about the rest of them!

Likes

Comments

Johanna
Johanna,
Suosin muutamia raaka/luomumeikkejä, mutta muuten en ole juurikaan paneutunut asiaan. Samoilla shampooilla mennään siis edelleen!
Helmi
Helmi,
Hei! 9 kohta vähän särähti korvaan sillä en ole koskaan kuullut että miten vesi vaikeuttaa ruuan sulamista. Haluaisitko perustella tämän niin ymmärtäisin? 😃 😊
Write a comment...
IP: 82.99.3.229